Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet bryter med S och V

Miljöpartiet lämnar nu den politiska majoriteten i landstinget.

Orsaken är att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vägrar gå med på en skattehöjning nästa år.

– Vi ville redan förra året höja skatten med 50 öre. Det blev 25 öre och nu vill vi höja med 25 öre till, säger Miljöpartiets Anna Hildebrand.

Hon konstaterar att i de ekonomiska planer som finns för kommande tre år är inte det ekonomiska underskott som landstinget kommer att ha efter i år medräknat.

– Det krävs pengar för vi måste sköta verksamhetsprioriteringar och se till att vi kan följa Socialstyrelsens riktlinjer för en jämlik vård i hela Sverige, säger Anna Hildbrand som nu kommer att avgå som landstingsstyrelsens tredje vice ordförande.

Hon menar också att det krävs en starkare ekonomi bland annat på grund av en allt mer åldrande befolkning.

– Utmaningarna framöver är jättestora. Vad som händer mera framöver vet jag inte. Vi har inte tänkt på något samarbete med andra partier, säger Anna Hildbrand.

I landstingsfullmäktige finns 55 platser. 24 av dessa är socialdemokratiska och fyra vänsterpartistiska. Miljöpartiet har fyra platser och alliansen 23.

Jämnt så det förslår alltså.

Det socialdemokratiska landstingsrådet Harriet Jorderud beklagar miljöpartiets avhopp.

– Det är väl inte roligt när ett samarbete spricker men vi kan bara inte gå med på högre skatter just nu. Länet klarar inte ett hårdare skattetryck, säger Harriet Jorderud som trots allt är optimist.

Till och med 2012 dras landstinget med ett underskott på 138 milojoner kronor. Till och med oktober är årets underskott 40 miljoner kronor och då tillkommer två riktigt tuffa månader.

– Men vi räknar också med att få stimulandsbidrag. Sedan ser de ekonomiska planerna för kommande tre år ut som att vi skulle kunna betala av en stor del av underskottet, säger Harriet Jorderud.