Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet har nyckelroll i förhandlingarna

Det finns ännu ingen majoritet klar i landstinget/regionen. Förhandlingar pågår och Miljöpartiet har en central roll i den processen.

Företrädare för MP har träffat representanter för båda politiska blocken i blivande regionfullmäktige.

– Jag kan inte säga något om förhandlingarna nu. Vi har pratat med bägge sidor och nu ska bägge sidor ge besked om vad deras konkreta förslag är. Det handlar både om innehåll och finansiering, det måste bli ett lugn och en tydlighet för personalen, säger Anna Hildebrand (MP).

Hon vill inte i dagsläget säga vilka villkor som MP ställer för att ingå i det ena eller andra blocket.

– Gången är att respektive sida måste återkomma till oss.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet önskar ett samarbete med Miljöpartiet och om en sådan lösning skulle bli verklighet innebär det att det blir samma majoritet som fanns i landstinget innan MP hoppade av förra hösten. Om det blir en konstellation med S, V och MP har de tre partierna tillsammans 28 mandat i Region Jämtland Härjedalens fullmäktige och det skulle innebära majoritet med ett mandats övervikt.

– Vi förhandlar, det är det enda jag tänker säga i dag, säger Ann-Marie Johansson (S).

• Förhandlar ni över blockgränsen, med något av de borgerliga partierna?

– Nej, vi förhandlar med Västerpartiet och Miljöpartiet.

Allianspartierna har 23 mandat och oppositionsrådet, Christer Siwertsson (M), har uttryckt att han gärna vill ha med MP i samarbetet. Han vill dock inte spekulera i om MP ansluter sig till samarbetet eller inte.

– Sådant ska man inte ta för givet och man dekorerar sig inte förrän det är klart. Vi pratar förutsättningslöst så får vi se vart det leder, säger Siwertsson.

I ett läge där Alliansen och Miljöpartiet bildar koalition skulle Sverigedemokraterna bli vågmästare med sina fyra mandat. Den situationen går att hantera enligt Siwertsson, som ser en möjlighet att Socialdemokraterna röstar med Alliansen och MP för att blockera SD.

– Ett annat alternativ är att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fortsätter att styra i minoritet och att alla andra partier går i opposition, även Miljöpartiet. Det skulle bli en väldig dynamik, det skulle kunna bli en öppning och en dialog, säger Christer Siwertsson.