Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet utesluter inte ny konstellation

Miljöpartiet i landstinget utesluter inte ett samarbete med de borgerliga partierna efter valet. Men det finns hinder.

MP ingick i majoriteten tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, men hoppade av i november efter oenighet i skattefrågan. MP krävde höjd landstingsskatt, men S och V sa nej.

S och V har fortfarande majoritet med ett mandats marginal i landstingsfullmäktige och MP har numera en friare roll. Vad som händer efter valet återstår att se, men det kan uppstå ett parlamentariskt läge där MP skulle kunna få ett stort inflytande. Anna Hildebrand (MP), tidigare landstingsråd, utesluter inte ett samarbete med de borgerliga partierna.

– Miljöpartiet är varken höger eller vänster. Det handlar om i vilken mån vi kan få igenom vår gröna politik, säger hon.

I en eventuell diskussion om samarbete med de borgerliga partierna i den nya regionorganisationen finns det frågor som Anna Hildebrand tror kan bli svårlösta. Synen på uranbrytning i länet är ett exempel.

– Om Moderaterna och Folkpartiet är positiva till det så finns det inte på världskartan att samarbeta med dem. Det är en ödesmättad fråga. Uranbrytning skulle gå emot Jämtland som turistlän och matlän, säger Anna Hildebrand.

Christer Siwertsson (M), oppositionsråd, ser Miljöpartiet som en fullt tänkbar samarbetspartner efter valet om det skulle innebära maktskifte i landstinget. Han betraktar uranfrågan som en ickefråga och hänvisar till beslut i regionstyrelsen, som säger nej liksom länets kommuner, som dessutom har vetorätt. Christer Siwertsson avser inte att driva uranfrågan och han tror inte att den skulle bli ett problem i en eventuell förhandling med MP.

– Man måste vara öppen för att resonera och man måste vara pragmatisk och generös med varandra. Jag stänger bara dörren till Vänsterpartiet och till Sverigedemokraterna om de skulle komma in, säger han.