Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet valde sida i Krokom

Det är nu klart vilka partier som ska styra Krokoms kommun under den mandatperiod som börjar nu.

Annons

Efter valet har det pågått en dragkamp mellan den borgerliga alliansen och Socialdemokraterna tillsammans med Vänstern om främst de två miljöpartisterna Jan Runsten och Eva Ljungdahl. Men man har även försökt få med sig kristdemokraten Lena Persson.

På tisdagskvällen i Centerns lokaler i centrala Krokoms träffades en uppgörelse mellan C, M, KD och MP.

– Vi kom fram till det i vår partigrupp att vi har större möjligheter att jobba för våra hjärtefrågor med Alliansen än om vi hade gått ihop med Socialdemokraterna och Vänstern, säger Jan Runsten.

Även under den mandatperiod som nu tar slut har MP regerat ihop med Alliansen. Tillsammans har de haft en majoritet med 24 av de 45 mandaten i kommunfullmäktige.

Nu blir det ett minoritetsstyre med Sverigedemokraterna som vågmästare.

Centerns 13 mandat blir tillsammans med 6 för Moderaterna, 1 för Kristdemokraterna och 2 för Miljöpartiet sammanlagt 22 mandat.

Om de 3 Sverigedemokraterna gör gemensam sak med oppositionens 16 socialdemokrater och 4 vänsterpartister så blir de styrande nedröstade.