Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet värnar om Systembolaget

Miljöpartiets toppnamn i länet i höstens riksdagsval, Björn Lindgren från Frösön, regerar hårt på MUF-förslaget att lägga ned Systembolaget.

– Jag tycker att Systembolaget är väldigt bra. Om vi lägger ned det vet vi att alkoholkonsumtionen skulle gå upp kraftigt.

Han hänvisar till internationella studier och Sveriges historia som ett av Europas värsta suparländer.

Till exempel drack svenskarna år 1829 i genomsnitt 46 liter starksprit per person och år. Det är fyra gånger mer än i dag.

Supandet minskade på allvar först i och med nykterhetsrörelsen i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, och efter det riksdagsbeslut om statligt försäljningsmonopol först av starksprit och sedan vin och öl, och så småningom höga skatter.

Det var 18 juli i ÖP som Moderata ungdomsförbundets ordförande i Jämtlands län, Joel Nordkvist, föreslog att Systembolaget skulle läggas ned.

Han motiverade det främst med att lokala mikrobryggerier från och med i höst riskerar att drabbas av höga kostnader om deras öl ska finnas med i Systembolagets beställningssortiment.

– Då är det bättre att föreslå en ändring av Systembolagets regler i stället för att lägga ned hela Systembolaget, säger Björn Lindgren.

Han pekar också på det tydliga sambandet mellan alkohol och våldsbrott, och att antalet alkoholister ökar i takt med alkoholkonsumtionen i samhället.

– Är det rätt att sätta vissas möjligheter att lätt få tag i alkohol framför barnens rätt till en trygg uppväxt, frågar Björn Lindgren.

Källa: Systembolaget