Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet vill satsa på unga tjejers hälsa

I dag är det Internationella kvinnodagen, en dag som markerar det historiska arbetet för jämställdhet och uppmärksammar kvinnors situation över hela världen.

Kraven och förväntningar på kvinnor grundläggs redan i tidig ålder och blir sedan tydliga genom hela livet. Flickor ska vara duktiga i skolan, mammor ska vara ansvarstagande i hemmet och kvinnor högpresterande i arbetslivet.

I Sverige tar kvinnor ut 76 procent av föräldradagarna och står dessutom för det obetalda hemarbetet i nästan dubbelt så hög utsträckning som män. Två år efter andra barnet är sannolikheten för sjukskrivning mer än dubbelt så hög för kvinnor än för män vilket kan förklaras med en återgång till arbetet samtidigt som den dubbla arbetsbördan i hemmet är som störst. Ett huvudansvar för hem och familj i kombination med höga krav i arbetet innebär därför en ökad risk för sjukskrivning.

Stereotypa normer och förväntningar på föräldraskap motverkar jämställdhet. Skulle män ta ut en större del av föräldraförsäkringen och dela ansvaret för det obetalda arbetet i hemmet så skulle sannolikt sjukskrivningarna bland kvinnor minska.

Jämtlands län har högst antal sjukskrivningar i landet där kvinnor står för merparten av dessa. Psykisk ohälsa är idag den främsta orsaken till sjukskrivning. Vi vet att unga tjejer lyckas bättre i skolan än killar. Samtidigt som tjejer är mer framgångsrika i sina studier skattas den psykiska ohälsan mycket högre bland tjejer än bland killar.

Därför vill Miljöpartiet;

• Inrätta en regional social investeringsfond för tidiga folkhälsosatsningar och stärka ungdomsmottagningarnas och elevhälsans roll att främja psykisk hälsa.

• Stötta män i deras föräldraskap. Vi föreslår en tredelad föräldraförsäkring, där en tredjedel går till vardera föräldern, och en tredjedel kan delas eller tas ut av en annan närstående person.

Internationella kvinnodagen är inte bara ett tillfälle att fira de segrar det feministiska arbetet har lett till. Framför allt är det en dag då vi riktar uppmärksamheten mot allt som återstår att göra. Att stötta pappor i deras föräldraskap och genomföra en folkhälsosatsning för unga tjejer är två av Miljöpartiet de grönas förslag för ett mer jämställt samhälle.

Anna Hildebrand

förstanamn på MP Jämtlands regionlista

Björn Lindgren

förstanamn på MP Jämtlands riksdagslista

Karin Thomasson

kommunalråd Östersund och partistyrelseledamot MP

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel