Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet vill skapa det äkta matlänet

Annons

Vi i Jämtland har tur som bor i ett län med stolta mat- och jordbrukstraditioner där det finns goda, smakrika möjligheter att duka borden fulla av ekologisk och närproducerad mat.

Sorgligt nog är det svårt att åstadkomma. Det är en ovanlig syn i hemmen och på restauranger, likväl som i skolan och äldreomsorgen.

Förutsättningar för jordbruksproduktion i Jämtlands län är goda, med långa ljusa sommarnätter, god tillgång på vatten, bördiga odlingsjordar och en låg förekomst av skadedjur. Redan i dag har Jämtland ett av Europas renaste jordbruk.

Vi har fri konkurrens och därför konkurrerar råvaror från jordens alla hörn på samma marknad som den svenska maten. Detta oavsett svenska regler för djurskydd, genmodifierade grödor och kemikalier som är mer ambitiösa än många andra länders.

I Sverige lägger vi cirka en tiondel av vår hushållskassa på matinköp, vilket är nästan en halvering på 20 år. Maten är billig, men lågprisvaror kostar mycket mer än priset i butiken visar – de kostar oss det öppna landskapet i vårt län, jobb och framtidstro.

Samtidigt som prispressen ger försämrade förhållanden för djur, ökad användning av konstgödsel och en negativ hälso- och miljöpåverkan.

De många konsumenter som önskar välja med omsorg och minska sitt ekologiska fotavtryck har det inte lätt. Märkningen är bristfällig. Det är som en hel vetenskap att köpa en varukorg som stödjer den lokala ekonomin och bidrar till en bättre miljö och hälsa.

Tänk om det hade varit annorlunda. Tänk om det hade varit lätt att välja rätt. Om det funnits lättillgänglig och transparent märkning.

Tänk om exempelvis kött var märkt på samma sätt som ägg. Om nivåerna av gift redovisades för bananer, liksom annan fukt och grönt.

Eller ännu bättre; om det som är bra för miljö, hälsa, och för ett spirande lokalt jordbruk också var det billigaste.

Som svar på denna problematik vill Miljöpartiet jobba för;

• Fullständig ursprungsmärkning. Vare sig du står i affären eller sitter på restaurang så ska du få veta var ifrån köttet kommer, i vilket land djuren är födda, uppvuxna och slaktade.

• 50 procent ekologisk mat i skolan och vården senast år 2020. Jämfört med i dag är det en fördubbling på fem år. Det är för oss en självklarhet att miljö- och djurskyddskraven som ställs i upphandling av mat minst ska vara på samma höga nivå som ställs på svenska bönder.

• Stöd till bönder att ställa om till eko. Vi vill se en svensk livsmedelsstrategi och öka den svenska livsmedelsproduktionen. Då behöver jordbruket bra förutsättningar och lönsamhet. Omställning till eko ger möjligheter till det.

Med MP:s politik gynnas det ekologiska och närproducerade jordbruket, jämtländskt jordbruk. På det viset skapar vi också lokala arbetstillfällen, behåller biologisk mångfald och öppna landskap, främjar hälsa och ökar attraktionskraften i länet.

Anna Hildebrand (MP), Karin Österberg (MP), David Bell (MP), Lisa Bois (MP)

kandidater till landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel