Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartist roas av maktkampen i Krokom

Miljöpartiet i Krokom står inför ett eget viktigt val. Vilket block ska man stötta nästa mandatperiod? I dag har Miljöpartiet en vågmästarroll och har valt att med sina tre mandat stötta den borgerliga majoriteten.

Annons

Med Miljöpartiets hjälp har i dag den borgerliga majoriteten, som i övrigt består av Centerpartiet, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna, 24 av fullmäktiges 45 platser.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har tillsammans 20 platser.

Socialdemokraterna är dock fortfarande största parti med sina 17 mandat.

Sverigedemokraterna står utanför blocken med ett mandat.

Vid ett oförändrat röstresultat i årets val skulle det därmed bli ett maktskifte om Miljöpartiet i stället väljer att liera sig med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Det scenariot är båda blocken väl medvetna om.

– Alla partier går i dag ut i en egen valrörelse, men jag vet att det förs en diskussion om hur man i Miljöpartiet ska agera efter valet. Vi har haft ett jättebra samarbete och vill naturligtvis fortsätta med det, säger kommunalrådet Maria Söderberg (C).

– Vi vill invänta valresultatet, säger oppositionsrådet Rolf Lilja (S)

Jan Runsten, Alsen, som i år står som första namn på valsedeln för Miljöpartiet i Krokom och är ett av partiets två lokala språkrör, tar alla spekulationer om blocktillhörigheten efter valet med ro.

– Vi är flera nya i partiet nu och vi har sagt att vi avvaktar och ser hur det går i valet innan vi tar ställning. Men det samarbete vi hittills haft med de borgerliga partierna i majoritetsgruppen har ju fungerat bra, säger han.

Lite road är han dock över det egna partiets nyckelroll i maktkampen i Krokom.

– Ja, alla är väldigt trevliga nu. Det känns nästan som ett litet frieri, säger han.

Några inviter från Socialdemokraterna säger han sig emellertid inte ha fått än så länge.

Jan Runsten är 66 år och ekologisk mjölkbonde i Alsen. Miljöpartiets andra lokala språkrör är ekoingenjören Eva Ljungdal, 50 år, Dvärsätt.

Miljöpartiets valsedel omfattar i år tolv namn.

Känns det som att ni har chans att ta fler än de tre mandat ni i dag har i fullmäktige?

– Det gick ju väldigt bra i EU-valet så jag tror det spiller över även på det här valet så att vi går framåt även lokalt, svarar Jan Runsten.

Detta trots att han försvarar Miljöpartiets krav på ökad bränsleskatt som skulle drabba boende i glesbygd.

– 70 öre hit eller dit spelar nog inte så stor roll. Vi är redan i dag drabbade av stora svängningar i bensinpriset. Kan man öronmärka höjningen till utveckling av alternativa bränslen tror jag det finns förståelse för vårt krav, säger han.

Bränslepolitiken är det dock en fråga på riksplanet.

I kommunvalet i Krokom handlar Miljöpartiets frågor bland annat om skolan.

– Vi vill ha mer kultur och fysiska aktiviteter i skolan under skoltid. Det mår alla barn bra av.

Mer lokal upphandling står också högt på listan.

– Det gynnar det lokala näringslivet och ger mer skatteintäkter till kommunen, anser Jan Runsten.

-------------------------------------

På tisdagen inleds ÖP på valturné. Första stoppet gör vi i Krokom där vi livesänder en valdebatt som hålls på Krokoms värdshus. Debatten går att följa som publik på platsen eller via OP.se. Läs mer här

Kandulova: Kräv svar av din lokala politiker inför valet. Klicka här och ställ din fråga.