Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljörörelsen kritisk - rennäringen positiv

Förslaget till ny rovdjurspolitik har fått både ris och ros.

Miljörörelsen är starkt kritiskt medan jägare och rennäringen välkomnar en ny rovdjurspolitik.

Annons

– Jag är hoppfull. regeringen har insett hur vi har det och vill ha en förändring, säger Richard Åström, ordförande i Handölsdalens sameby.

I propositionen sägs att det inte är acceptabelt om mer än tio procent av en vinterhjord blir rovdjursmat.

– Blir det här verklighet skulle det betyda enormt mycket för oss. I dag är det inte ovanligt att mellan 30 och 50 procent av hjorden faller offer för rovdjur, säger Richard Åström.

I regeringens förslag sägs också att bidrag för förebyggande arbete inte ska dras från samebyns rov-djursersättning vilket är fallet i dag.

– Det är en viktig sak. I dag drar man sig för att arbeta förebyggande då bidragen försvinner när rovdjursersättningen betalas ut, säger Richard Åström.

Jägareförbundet Mitts ordförande Sven-Gunnar Sivertsson är också positiv.

– Tidigare har vi inte haft någon rovdjurspolitik alls. Hoppas det här blir långsiktigt. Det man kan vara besviken över är att vi sagt att det ska få finnas 150 vargar i landet men regeringens siffra är betydligt högre. Annars ser det hyfsat ut, säger Sven-Gunnar Sivertsson.

Svenska Naturskyddsföreningen är starkt kritisk.

– Jag är oerhört besviken. Regeringen öppnar i värsta fall för en jakt på 200 vargar i vinter. Det här raserar det sköra samförstånd som Vargkommittén byggde upp, säger föreningens ordförande Mikael Karlsson.

Också Världsnaturfonden, WWF, är kritisk.

– Regeringen hade en unik möjlighet att lösa problemen kring rovdjursfrågan men den har missat chansen. Den felbedömningen riskerar att öka konflikterna, säger Tom Arnbom som är WWF:s rovdjursexpert,

Naturskyddsföreningen och WWF hävdar gemensamt att regeringens förslag saknar vetenskaplig grund och att det skiljer sig ordentligt från vad rovdjursutredningen föreslog förra året.

– Den utredningens internationella panel förslog en siffra på 700 vargar, skriver de båda organisationerna i ett uttalande.

Också Miljöpartiet är starkt kritiskt.

– Det här är ett dråpslag mot svensk rovdjurspolitik, säger partiets miljöpolitiska talesperson Helena Leander.