Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljörörelsen kritisk - rennäringen positiv

Förslaget till ny rovdjurspolitik har fått både ris och ros.

Miljörörelsen är starkt kritiskt medan jägare och rennäringen välkomnar en ny rovdjurspolitik.

Annons

– Jag är hoppfull. regeringen har insett hur vi har det och vill ha en förändring, säger Richard Åström, ordförande i Handölsdalens sameby.

I propositionen sägs att det inte är acceptabelt om mer än tio procent av en vinterhjord blir rovdjursmat.

– Blir det här verklighet skulle det betyda enormt mycket för oss. I dag är det inte ovanligt att mellan 30 och 50 procent av hjorden faller offer för rovdjur, säger Richard Åström.

I regeringens förslag sägs också att bidrag för förebyggande arbete inte ska dras från samebyns rov-djursersättning vilket är fallet i dag.

– Det är en viktig sak. I dag drar man sig för att arbeta förebyggande då bidragen försvinner när rovdjursersättningen betalas ut, säger Richard Åström.

Jägareförbundet Mitts ordförande Sven-Gunnar Sivertsson är också positiv.

– Tidigare har vi inte haft någon rovdjurspolitik alls. Hoppas det här blir långsiktigt. Det man kan vara besviken över är att vi sagt att det ska få finnas 150 vargar i landet men regeringens siffra är betydligt högre. Annars ser det hyfsat ut, säger Sven-Gunnar Sivertsson.

Svenska Naturskyddsföreningen är starkt kritisk.

– Jag är oerhört besviken. Regeringen öppnar i värsta fall för en jakt på 200 vargar i vinter. Det här raserar det sköra samförstånd som Vargkommittén byggde upp, säger föreningens ordförande Mikael Karlsson.

Också Världsnaturfonden, WWF, är kritisk.

– Regeringen hade en unik möjlighet att lösa problemen kring rovdjursfrågan men den har missat chansen. Den felbedömningen riskerar att öka konflikterna, säger Tom Arnbom som är WWF:s rovdjursexpert,

Naturskyddsföreningen och WWF hävdar gemensamt att regeringens förslag saknar vetenskaplig grund och att det skiljer sig ordentligt från vad rovdjursutredningen föreslog förra året.

– Den utredningens internationella panel förslog en siffra på 700 vargar, skriver de båda organisationerna i ett uttalande.

Också Miljöpartiet är starkt kritiskt.

– Det här är ett dråpslag mot svensk rovdjurspolitik, säger partiets miljöpolitiska talesperson Helena Leander.

Annons