Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljövänlig möbel auktioneras ut

Under tisdagen var det invigning för en lite annorlunda installation på Åre Östersund Airport. Konstmöbeln "Kölen" kommer att finnas på plats till i februari och auktioneras ut till högstbjudande.

Projektet med "Kölen" startade i Byhuset där företaget Green Furniture, som gör miljövänliga möbler för offentlig miljö, presenterade sitt tänk för ägaren Agneta Enzell.

– De ville att spillmaterial från deras tillverkning skulle användas till ett konstprojekt. Jag letade efter en passande konstnär som kunde ta sig an uppgiften och fick tips om Sanna Svedestedt, berättar Agneta Enzell.

Green Furniture skickade restmaterila till Göteborg där Krokomsbördiga Sanna Svedestedt och hennes sambo Jonas Carboo började designa möbeln.

– Vi såg formerna av den jämtländska fjällvärlden i träbitarna vi hade fått. Det var formpressade kurvor som vi satte ihop till en ny form. Vi inspirerades av berättelsen "Sagan om Kölen" som beskriver hur fjällkedjan bildades, säger Sanna Svedestedt som tillsammans med Jonas Carboo driver smyckesmärket Karl Apparel.

I sommar har den färdiga möbeln visats på Byhuset tillsammans med Sanna Svedestedts smycken.

– Vi funderade på vad vi skulle göra med den efteråt. Jag kontaktade Svedavia som tyckte att det var en kul idé att auktionera ut möbeln, säger Agnet Enzell.

Från och med nu till och med februari kommer "Kölen" att finnas i avgångshallen på Frösö flygplats. Där visas också ett bildspel om hur tillverkningen av möbeln gick till. De som vill lägga bud, företag eller privatpersoner, mejlar Byhuset och ledande bud och budgivare kommer att visas på en skylt vid möbeln. Utropspriset är 20 000 kronor och en tredjedel av det slutliga priset kommer att gå till ett miljöprojekt som den vinnande budgivaren får välja.

– Det vore roligt om den får stanna i länet. Kanske i en reception där det rör sig mycket folk, menar Agneta Enzell.