Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Milko har brist på grädde

Grädden räcker inte till för Milko. Det gör att företaget inte kan producera tillräckligt med smör för att tillgodose efterfrågan.

Annons

– Vi har fått signaler om att det är tomt i hyllorna i vissa butiker, säger Manuel Ferrer, tillförordnad informationschef på Milko i Stockholm.

Grädden räcker inte längre till för mejeriföretaget Milko – som därmed har fått brist på smör. En ökad efterfrågan i kombination med att det produceras mindre mjölk har lett till bristen på grädde. Det är framför allt i butiker i Värmland som har haft smörbrist. Det har märkts av rejält de senaste två veckorna.

– Efterfrågan har stadigt ökat under två års tid, säger Manuel Ferrer.

Milko har försökt att köpa in råvaran från andra leverantörer men misslyckats.

– Vi jobbar med att ställa om i leveranserna så att vi snabbare ska kunna få fram färskvaror. Vi ska satsa mer på färskvaror i stället för exempelvis lagrad ost. Det är bland annat därför som vi har lagt ner mejeriet i Bollnäs som tillverkade ost, säger Ferrer.

Bakgrunden till gräddbristen beror på att konsumenter har ändrat sina kostvanor och nu väljer fetare mejeriprodukter än tidigare.

– Vissa av dieterna, exempelvis GI-dieten, innebär att man äter mer fet mat. Sedan har det varit en debatt om light-produkter och vad de innehåller. Rädslan för fetare mat har försvunnit och folk går allt mer över till att äta mat med naturliga råvaror, säger han.

Annons