Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Milko har brist på grädde

Grädden räcker inte till för Milko. Det gör att företaget inte kan producera tillräckligt med smör för att tillgodose efterfrågan.

Annons

– Vi har fått signaler om att det är tomt i hyllorna i vissa butiker, säger Manuel Ferrer, tillförordnad informationschef på Milko i Stockholm.

Grädden räcker inte längre till för mejeriföretaget Milko – som därmed har fått brist på smör. En ökad efterfrågan i kombination med att det produceras mindre mjölk har lett till bristen på grädde. Det är framför allt i butiker i Värmland som har haft smörbrist. Det har märkts av rejält de senaste två veckorna.

– Efterfrågan har stadigt ökat under två års tid, säger Manuel Ferrer.

Milko har försökt att köpa in råvaran från andra leverantörer men misslyckats.

– Vi jobbar med att ställa om i leveranserna så att vi snabbare ska kunna få fram färskvaror. Vi ska satsa mer på färskvaror i stället för exempelvis lagrad ost. Det är bland annat därför som vi har lagt ner mejeriet i Bollnäs som tillverkade ost, säger Ferrer.

Bakgrunden till gräddbristen beror på att konsumenter har ändrat sina kostvanor och nu väljer fetare mejeriprodukter än tidigare.

– Vissa av dieterna, exempelvis GI-dieten, innebär att man äter mer fet mat. Sedan har det varit en debatt om light-produkter och vad de innehåller. Rädslan för fetare mat har försvunnit och folk går allt mer över till att äta mat med naturliga råvaror, säger han.