Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Milko lägger ner två mejerier

Milko lägger ner mejerierna i Sundsvall och i Karlstad. Totalt berörs 173 anställda på orterna. I Karlstad får 85 sluta och i Sundsvall 88.

Totalt ska sparpaketet kunna ge 80 miljoner kronor.

– Det här är saker som vi borde ha gjort tidigare. Visst skulle det ha varit gjort för ett– två år sedan med facit i hand, säger Lars Reyier, ordförande i Milko.

Milko presenterade i slutet av juni ett delårsresultat på 9,5 miljoner kronor i underskott. Milkos vd Göran Henriksson sade då att någon höjning av betalningen till bönderna inte var aktuell.

I stort sett i hela Milkoland har bönder satt sig ner och funderat på framtiden. I en artikel i ÖP sade valberedningens ordförande Hans Lockner att Ångermanland kunde vara förlorat inom några veckor om inget hände. En rundringning som ÖP genomfört i Jämtland visade att var femte tillfrågad bonde funderade på att lämna Milko.

Milkos vd Göran Henriksson lovade då att saker och ting var på gång. Klockan halv tio i morse drog personalinformationen i gång i Sundsvall och i Karlstad. Personal som var på semester hade blivit inkallade och redan tidigt spekulerades det i nedläggningar av mejerierna.

På presskonferensen efter personalmötet berättade Milkos ledning att den ökade konkurrensen gör att de måste spara. Därför läggs mejerierna i Karlstad och i Sundsvall ner. Mejerierna har gått på halvfart i flera år och bönderna har inte kunnat få tillräckligt med betalt. Preliminärt berörs 173 anställda. Kvar i Sundsvall blir en viss administration.

– Jag hoppas att de här åtgärderna ska ge oss medlemmarnas förtroende igen, säger Lars Reyier, ordförande Milko.

– Jag ser det här som ett led i att Milko ska bli en attraktivt och konkurrensmässig mejeriförening, säger Göran Henriksson, vd Milko.

I Karlstad arbetar omkring 130 anställda på mejeriet. Det är 220 bönder som levererar mjölk dit och mejeriets huvudinriktning är produktion av mjölk, filmjölk, grädde och ost.

Till mejeriet i Sundsvall levererar 230 bönder mjölk och där finns omkring 135 anställda. Även här är mejeriet främst inriktat på mjölk, fil, grädde och gräddfil.

Efter nedläggningen har Milko kvar två mejerier. Ett i Östersund och ett i Grådö, Hedemora.

Nu klockan halv tolv är det presskonferens och Milkos ordförande Lars Reyier berättar att Milko kommer att börja samarbeta med Falköpings mejeri under namnet Mejerihandslaget.

– Vi kommer att processa mjölk från Falköping i Grådö och de kommer att producera mycket konsumtionsmjölk i Falköping, säger Lars Reyier.

– Det vi ser här är att vi kan samarbeta och därmed sänka kostnadsmassan rejält, säger Göran Henriksson.

Falköping mejeriers ordförande Ulf Claesson berättar att ett samarbete diskuterats länge.

– Vi tycker att det här var en bra lösning för alla parter. Vi har en modern maskinpark. Vi kommer att gå upp ett skift och nyanställer fyra, fem personer, säger han.

I nuläget så berörs inte mejeriet i Östersund av besparingarna.