Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Milko sänker ersättningen till bönderna

Milko sänker betalningen till sina mjölkleverantörer med 20 öre den 1 april.
– När Arla la in en högre växel och tog Coop-affären ifrån oss blev konkurrensen ännu hårdare, säger Milkos vd Erik Gumabon.

Annons

Det är andra sänkningen på kort tid som Milko gör. Strax före jul förra året sänkte man betalningen till sina leverantörer med 40 öre per kilo mjölk.
– Det är en enorm prispress på marknaden just nu och konkurrensen har hårdnat ännu mer på sista tiden, säger Erik Gumabon.
I februari presenterades bokslutet som visade att Milko gjort en förlust på 68 miljoner kronor 2008. Stora svängningar på världsmarknaden var förklaringen. Ett underskott av mjölkprodukter i början av året vändes i slutet till ett överskott. Det gjorde att priset till bönderna först höjdes rejält, för att sedan sänkas.
Milko har också problem med att mjölkleveranserna blir mindre. Många leverantörer har slutat, eller gått över till andra föreningar. Främst till Norrmejerier som lockat till sig producenter från Ångermanland med ett högre mjölkpris.
Erik Gumabon är optimistisk när det gäller försöken att nå en överenskommelse med handeln och konsumenterna genom det så kallade Handslaget. Det innebär att priset på mjölk höjs med en krona som ska gå till höjd ersättning till bönderna.
– Vi är inne i slutskedet av förhandlingarna och jag tror vi kan presentera ett resultat inom kort.