Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Min dotter är min kvinnliga förebild

Jag var bortrest på sportlovet men satte mig som alltid efter en frånvaro hemifrån med veckans tidningshög för att ögna igenom det viktigaste.

Annons

Kom till 8 mars, kvinnodagen, och tittade igenom vilka kvinnliga förebilder som tillfrågade människor på stan berättat om.

Började reflektera över mig själv. Vad skulle jag ha svarat om jag hade fått frågan? Många namn dök upp; Fredrika Bremer, Elfrida Andree, mormor eller kanske ...

Så plötsligt var svaret glasklart! De flesta namn som florerade i tidningen, alla banbrytande personer som jag själv försökte välja mellan tillhörde alla dåtid, långt bak i historien eller kanske bara generationen innan men ändå – ingen koppling till framtiden.

Min stora kvinnliga förebild är helt självklart min dotter, snart 22 år! Min dotter som spänner ögonen i mig och säger "Det enda parti som går att rösta på är FI, det förstår du väl!"

Eller: "Mamma, man ska inte ens skämta om könsroller på det vis du gör, det cementerar ju bara alla fördomar vidare."

Min dotter som får mina begynnande himlande ögon att fastna i ett plötsligt insiktsfullt läge när hon intensivt men samtidigt sakligt förklarar innebörden och vikten av att använda ordet "hen".

Jag, uppväxt på 1970 talet, som gick omkring en period med Grupp 8-märke på jeansjackan (utan att kanske förstå så mycket av innebörden) och som tycker att jag faktiskt är en klok, vidsynt feminist som jobbar på bra för jämställdhet i min lilla vrå, inser att jag försoffats utan att ens märka det, utan att kanske ens bry mig!

Vi är inte alltid överens om allt och kommer inte heller i framtiden att vara överens om allt, min dotter och jag, men i sitt successiva inträdande i vuxenvärlden, och med ett brinnande patos för rättvisa och jämlikhet, ruskar hon med jämna mellanrum om mig när jag håller på att somna in i min bekväma 50-talistpuppa.

Jag är förmodligen bortrest nästa sportlov också, då när alltid kvinnodagen brukar infalla, men skulle jag mot all förmodan få frågan om vem som är min starkaste kvinnliga förebild så har jag svaret klart utan betänketid.

Det kan få omfatta alla de individer som i en ny, spirande, medveten generation förhoppningsvis kan föra det så hårdrubbade jämlikhetsarbetet några steg vidare.

Annelie Ryd

kulturarbetare i Berg

Här kan ni läsa om länets kvinnliga förebilder:

http://op.se/lanet/1.6925638-lanets-kvinnliga-forebilder

http://op.se/lanet/1.6935040-optv-se-nar-vi-overraskade-nagra-av-era-kvinnliga-forebilder


Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel