Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Min tur att tugga fradga för dig, Charlotte

Man kan vinna OS-guld för att alla andra ramlar. Som i short track.

Man kan vinna OS-guld för att man startar tillräckligt sent och hinner bli varnad för en gillrad fälla i målbranten. Som i super-G.

Och så kan man vinna OS-guld för att man är en sån jävel på att åka skidor att man på fem kilometer hinner ifatt och krossar motståndare som haft ett handikapp på en halv minut. Som i damernas skidstafett.
. . . . .
Nervositet: "Ett känsloläge där personen ifråga känner en oro eller har ett ångestfyllt förhållande till något som skall ske."
. . . . .
Äntligen får jag OS i kroppen. Äntligen känner jag rysningar på låren, får fläckvis synbortfall och darrande händer.
Charlotte Kalla sluggar sig fram mot tyskan, finskan, kungen och målet. Kuddhörnet som jag mjölkar skrynklas av handsvetten. Det dunkar våldsamt i bröstet och när jag tar min egen puls blir jag varse att hjärtat slår 125 slag i minuten. 125 slag, fast jag ligger ner i soffan.
Dagens gäst i min hemma-OS-studio, M, räknar också. Hans normala puls ligger på 35. Pacemakern brukar putta upp honom till 55. Nu räknar han stolt till 60 upphetsade slag.
. . . . .
Dramaturgi: "Läran om hur man bygger upp en berättelse på ett bra och ändamålsenligt sätt, så att den fängslar publiken."
. . . . .
Sekund för sekund närmar sig Charlotte Kalla bakifrån. På krönet av sista backen är hon ikapp, i sista kurvan trollar hon sig förbi på insidan, stakar sig helt enligt det Oscarsvinnande manuset förbi tyskan, finskan och kungen och glider över mållinjen med en halv sekund till godo. En halv sekund.
Hon är så avslöjad. Charmen och leendet som smälter isberg i Antarktis har varit skådespeleri av högsta klass. Nu har alla sett Charlotte Kallas rätta jag. Hon är hin håle själv med urkrafter så mäktiga och vibrerande att hennes mun bubblar över av löddrande skum.
. . . . .
Upphetsning: "En känsla eller situation full av aktivitet, glädje, upprymdhet, omvälvning."
. . . . .
Vi skriker. Vi gör high five. Ögonen tåras. Vi liksom lättar. Och vi skrattar. Ett skratt som känns ovant; vi skrattar inte för att något är roligt. Vi skrattar lite chockat, och av lättnad.
Jag skiter i hur det går i curling och skridsko och skeleton. Jag måste ut och ta en joggingtur för att få ner pulsen. Framme vid spårområdet märker jag de första symptomen på posttraumatiskt stressyndrom. Jag försöker ta mig ut ur bilen med bältet fastspänt.
Jag springer och jag tänker på Kalla när jag springer. Jag tänker att om du kan göra det för mig Charlotte, så kan jag göra det för dig.
Jag tar den långa mördarbacken ytterligare en gång, och försöker ta i allt jag kan.
Det är inte så mycket, men jag är fast besluten att ta ut mig tills jag får skummande lödder i munnen. I sympati, i systerskap och i ett försök att visa min tacksamhet.
Men när benen mjuknat, syret är slut och det piper i halsen har jag bara lyckats pressa mig till lite vattnigt snor i näsan.
Kalla-fradgan kommer först när man kan ta i så att musklerna riskerar implodera och hjärtat sprängas.
När man är beredd att offra allt man har för ett OS-guld.

Dagens bästa OS-citat: "Den där kan du svälja, flicka". Dagens gäst M i hemma-OS-soffan när en finsk hockeyspelerska apatiskt tuggar på tandskyddet efter sin kvartsfinalförlust.
Dagens 100 sämsta OS-citat: Allt som Plattityd-Per rabblade ur sig.