Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Mini-OS" till Åre/Östersund om Europas värme består

Europeisk skidsport suktar efter snö men inga böner tycks hjälpa. Skidskyttecirkusen kan därför bli kvar i Östersund även andra veckan i december. Ingen vill säga något officiellt ännu, men alla jobbar efter en plan B – att Östersund arrangerar fler tävlingar.

Sporten skrev i går om snöbristen som kan ge Åre ytterligare tävlingar i alpina världscupen. Nu kan samma sak hända skidskyttet.

Just nu är det 8-10 grader varmt i Hochfilzen, som ska ta över stafettpinnen 12-14 december. Långtidsprognosen för den österrikiska skidorten är dock ingen munter läsning: I nästa vecka varierar värmen från 5-10 plusgrader. På torsdag kväll bestäms hur det blir. Och även om kvicksilvret sjunker något fram emot nästa helg verkar nederbörden utebli.

– Möjligheten finns att transportera snö från bergen ner till Hochfilzen. Loppet är därför inte kört, men värmen oroar. Det är klart varmare än för bara några år sedan. Läget är besvärligt, kommenterar IBU:s tävlingschef Borut Nunar, på plats i Östersund.

Frågan är känslig. Ingen arrangör vill kasta in handduken förrän i allra sista stund. Alla lever på hoppet. Därför gäller avvaktan.

Men det är bara utåt. Bakom kulisserna pågår febril aktivitet. Internationella förbundet, IBU, Sveriges skidskytteförbund, internationell och nationell TV, förbereder en plan B.

Hur ser alternativplanen ut? Frågan går till Borut Nunar, som reser världen runt och ansvarar för att varje tävlingsplats håller tillräckligt hög kvalité.

– Östersund finns med i de diskussionerna, men jag betonar – ännu är inte hoppet ute för Hochfilzen. Vi har sett förr hur vädret kan vända på bara något dygn, säger han.

För Östersund som stad vore det förstås bingo om den församlade skidskyttecirkusen blir kvar i centrum två istället för en tävlingsvecka.

Sen är det en anspänning också. För Östersunds tävlingsorganisation och inte minst – om Åre parallellt får överta de alpina tävlingarna från Val ´d Isere och Courchevel, ställs Jämtland inför en uppgift som inte inträffat förut: Dubbla stora evenemang inom tio mils radie samtidigt, med allt vad det innebär, inte minst för Sveriges Television.

På torsdag klarnar allt. Om värmen i Mellaneuropa består och om Åre/Östersund i så fall får ett OS i miniatyr tredje advent. Det vore i så fall onekligen fantastiskt, men samtidigt en tuff utmaning som ett första test av hur det kommer att bli 2019 när båda orterna arrangerar Världsmästerskap i alpin skidsport och skidskytte.