Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minimässa med enkla regler

Vet du hur fukt och värme fungerar naturligt är du en bra bit på väg att kunna bygga ett miljösmart hus.

I helgen geniomfördes en minimässa på biblioteket i Östersund vars syfte var just att inspirera och väcka intresse för hur man kan anpassa sitt hem till ett förändrat klimat samt bygga hållbart med rätt av olika typer av material och teknik.

– Det handlar om rätt projektering vad gäller teknik och materialval och att aldrig från gå de byggfysikaliska principerna om man ska bygga långsiktigt, säger Felicia Oreholm, miljöstrateg inom bygg på besök från Stockholm för att tala om klimatsmart byggande.

Hon trycker på vikten av vetskapen kring hur fukt och värme fungerar naturligt.

– Förstår man det samspelet får man ett hus som håller över längre tid med mindre skaderisk och med mindre belastning på miljö och de boende, säger Oreholm.

Har du möjlighet att bygga nytt så har du också möjlighet att ta det som fungerar över tid samt implementera ny teknik som är mindre miljöbelastande.

Egentligen handlar det inte om något "ny-tänk", snarar gammalt sunt förnuft.

Varför nyttjar man då inte denna kunskap fullt ut även i dag?

– Jag riskerar väl att få en katt uppspikad på dörren hemma när jag säger det här men byggindustrin är vår viktigaste industri, en industri som har upparbetade marknader och då anser de att inte finns någon anledning att rucka på dem. De hus som byggdes för hundra år sedan står även i dag. De är byggda med premiummaterial som håller, men det kostar mer och därför projekteras de bort helt enkelt, menar Oreholm.

Nästa minimässa arrangeras den 21 maj, även då på biblioteket.