Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister besökte snötillverkare

Som ett led i regeringens exportstrategi besökte handelsminister Ewa Björling (M) snökanonstillverkaren Areco i Östersund.

– Vi måste bli bättre på att tänka vinterprodukter generellt, säger hon.

Regeringen har gett Business Sweden i uppdrag att stärka exporten från de fyra nordligaste länen. Satsningen omfattar 6,8 miljoner kronor och är en del i arbetet med att försöka dubblera den svenska exporten. Mot bakgrund av detta besökte under onsdagen handelsminister Ewa Björling snökanonstillverkaren Areco i Lugnvik. Areco, med ett femtontal anställda, tillverkar årligen drygt 400 snökanoner. Och det mesta går på export.

– Vi levererar globalt, berättade VD:n Johan Erling.

Ett varmare klimat har inneburit nya marknader. Förr hade skidanläggningarna i alpländerna bara snökanoner den sista biten ner till byn. Nu bygger man upp snökanonsystem på 3000 meters höjd. Johan Erling berättade att han nyligen besökte Grönland för ett projekt.

– Jag var i Nuuk för ett par veckor sedan och där fanns det knappt någon snö på backen alls.

Handelsminister Ewa Björling hörde sig för om företagets exportförutsättningar där valutan är ett stort problem.

– Den svenska kronan är alltid ett bekymmer och en risk, sa Johan Erling som också efterlyste ett större nationellt samarbete på de internationella vintermässorna.

Och han fick visst medhåll av handelsminister Ewa Björling.

– Vi måste bli bättre på att exportera vinterprodukter generellt. Mässor kan kanske vara en väg in.

När det gäller just snötillverkning är handelsministern något av en expert.

– Vi som växte upp närmast slalombacken på Ekerö i västra Stockholm fick alltid gå ut med släggan och slå på prylarna när snökanonerna krånglade.

– Hade aldrig hänt med våra kanoner, försäkrade Johan Erling skämtsamt.