Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister mötte unga

XL Bygg Fresks med 80 anställda i Östersund har en kvinnoandel på 30 procent och 10 procent av de 80 som är yngre än 30 år. De unga var på onsdagen målet för arbetsmarknadsministern.

Och 46-åriga Elisabeth Svantesson (M) från Örebro gladdes åt hur Fresks anställt unga med hjälp av både praktikplatser, sommarjobb och vikariat som förlängts och som blivit eller är på väg att bli fasta jobb.

– Gör alla företag det så skapas det jobb, konstaterade Elisabeth Svantesson.

Fresks var ett av flera företag i Östersund som i början av 2011 pratade ihop sig om att ordna praktikplatser. 27-åriga Malin Klasgren från Odensala var en av dem som fick praktik som övergick i jobb som säljare.

– Jag har lärt mig otroligt mycket. Och man lär sig hela tiden något nytt, berättade hon för arbetsmarknadsministern.

Susanne Leijon, 25 år och från Östersund, berättade om hur hon när hon började jobba åt byggvaruföretaget i maj i år fick en omhändertagande mjukstart då hon gick bredvid en erfaren anställd under tre veckor, för att komma in i säljjobbet.

Alexandra Johansson Wall, 20 år och från Östersund, har jobbat som timanställd kassörska sedan sommaren 2012.

Om koncernen XL Bygg Fresks med åtta butiker och sammanlagt 160 anställda i Jämtlands län, Västernorrland och Västerbotten klarar bara en del av omsättningsmålen så får hon fast jobb, liksom många fler.

Omsättningen på 442 miljoner kronor 2012 ska tredubblas på sikt, och öka till 650 miljoner kronor under de närmaste åren.