Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ministern: Invandringen en möjlighet för Jämtlands län

Jämtlands län har goda förutsättningar att åstadkomma ett framgångsrikt arbete för integration av nyanlända. Så bra att länet kan bli en modell för hela landet.

Det anser Kristina Persson (S), minister i statsrådsberedningen med ansvar för strategiska framtidsfrågor och nordiskt samarbete. På fredagen besökte hon sin hemstad, Östersund, för att delta i samtal med lokala aktörer om bland annat integrations- och arbetsmarknadsfrågor.

– Vi får en ökning av antalet asylsökande och integrationen har fungerat för dåligt. Det tar för lång tid innan människor kommer ut i kommunerna och får jobb, säger Kristina Persson.

De här frågorna fanns högt på dagordningen när hon bland annat träffade AnnSofie Andersson (S), kommunalråd, Pelle Persson (S), ledamot i kommunstyrelsen i Östersund, och Kalle Olsson (S), riksdagsledamot från Östersund.

Länet har under en rad år haft en negativ befolkningsutveckling, vilket beror på ett negativt födelsenetto. Det är fler som dör än som föds i länet.

– Vi måste ha en inflyttning och om Jämtland kommer att växa tror jag beror på invandringen. Jag hoppas att många engagerar sig och släpper in människor redan när de är nyanlända. Vi skulle kunna göra Östersund och Jämtland till en modell för resten av landet när det gäller lyckad integration, säger Kristina Persson.

Hon anser att nätverken i länet, med företag och andra aktörer, är överblickbart och därför finns möjlighet att snabbt och smidigt åstadkomma bra förutsättningar.

– Det är en stor fördel för Jämtlands län att vi få en ökad inflyttning, det är till exempel många som kommer från Syrien som är väldigt välutbildade.

I Östersunds kommun passerade invånarantalet 60 000 för en tid sedan och målet är att ökningen ska fortsätta. Pelle Persson kommer, i sin roll som ledamot i kommunstyrelsen, att jobba för ökat samarbete mellan kommunen och civilsamhället, exempelvis idrottsrörelsen och kyrkan. Där finns integrationsfrågan med som en viktig del.

– Vi vill bli 65 000 invånare i Östersunds kommun, säger Pelle Persson.

I samband med ministerbesöket i Östersund diskuterades också vägar för att snabbare få människor i jobb och här anser Kristina Persson att arbetsförmedlingen behöver utvecklas och effektiviseras.

Hennes uppdrag i statsrådsberedningen innebär att ge stöd åt de andra ministrarna i regeringen och hon arbetar nära statsminister Stefan Löfven (S).

– Min ambition är att föra in det pro-aktiva arbetet i regeringskansliet, så att vi tänker efter i god tid före. Det handlar till exempel om en hållbar utveckling.

Kristina Persson har vistats mycket i länet även efter att hon slutade som landshövding 2001. Hon har tillbringat stora delar av somrarna här och på senare år har hon varit här ett par gånger i månaden. Pelle Persson och Kalle Olsson tycker att det betyder mycket att hon har en central roll i Rosenbad.

– Det är otroligt värdefullt att vi har en minister som förstår villkoren här uppe, säger Olsson.