Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ministern studerade länets krisberedskap

Det lokala och regionala arbetet med krisberedskap.

Det var ämnet under lupp när försvarsminister Karin Enström (M) besökte Östersund under måndagen.

Annons

Under hösten besöker försvarsministern fyra orter i landet för att studera hur det står till med krisberedskapen. I Östersund fick ministern bekanta sig med de olika verksamheterna i Trygghetens Hus, och hon var imponerad över hur de samarbetar med varandra.

– När det gäller krisberedskap är samverkan en nyckelfaktor. Det har varit väldigt intressant att se hur alla myndigheter på alla nivåer jobbar tillsammans här, det är ju ett unikt samarbete, säger Karin Enström.

I och med försvarsbeslutet 2004 förändrades förutsättningarna för krisberedskap i länet kraftigt. Men försvarsministern anser inte att beredskapen nödvändigtvis har blivit sämre, trots att den militära närvaron minskat betydligt.

– Den stora skillnaden nu är att hemvärnet är bättre rustat, med en högre utbildningsnivå och bättre utrustning. Hemvärnet har ju en annan huvuduppgift, men det är en stor tillgång när det händer någonting utöver det vanliga i samhället.

– I och med att man också jobbar på det här integrerade sättet på Trygghetens Hus, har man snarare stärkt förmågan att komma med snabb hjälp, säger Karin Enström.