Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minna följde med in på plan innan VM-kvalet

Hand i hand med landslagsspelaren Sebastian Larsson vandrade Minna Larsson från Brunflo in till Sveriges VM-kvalmatch mot Tyskland. Inför en fullsatt nationalarena och miljontals tv-tittare sjöng hon nationalsången med laget.

– Först var jag lite orolig men sedan var det jättekul, säger hon.

Innan avspark mellan Sverige och Tyskland på Friends Arena tågade varje landslagsspelare in på arenan tillsammans med ett barn. Elva av barnen som gick ut på planen har Williams syndrom. En av dem var Minna Larsson snart 8-år från Brunflo. Hand i hand med landslagsspelaren Sebastian Larsson gick hon in för att möta publiken. Arrangemanget var ett resultat av diskussioner förda mellan föräldrar till barn med WS och Svenska Fotbollsförbundet. Williams syndrom är en sällsynt genetiskt syndrom. I Sverige föds årligen mellan fem och tio barn med syndromet.

– Kort beskrivet är Minna i princip som alla andra barn men har svårigheter med vissa saker och lite lättare för andra saker. Hon är duktig på musik och att känna igen ansikten. Hon är väldigt utåtriktad, glad och harmonisk över livet, sedan kan hon ha det lite tuffare med andra saker som lekkoder på skolan, säger mamma Annika Larsson.

Vid lottningen av vem som skulle gå in först på arenan drog Minna nummer ett.

– Blev det Zlatan tänkte jag, men det blev Sebastian Larsson, en otroligt trevlig kille, säger Annika.

Genrepet blev lite oroligt och nervöst då det var många nya intryck och nya kamrater.

– Jag visste inte riktigt om hon skulle göra det, om jag ska vara ärlig, men hon bestämde sig för att göra det och så gjorde hon det. Det gick superbra, säger Annika.

Minna berättar att när det var dags att gå ut i spelargången, tog Sebastian Larsson henne i handen och sa "Hej Minna nu ska vi gå ut, det här kommer du att klara".

– Först var jag lite orolig men sedan var det jättekul, säger Minna.

Efter nationalsångerna var färdiga hann Minna även med en high-five med förbundskapten Erik Hamrén. Men fotboll i all ära, för Minna är det hästar och gymnastik som gäller.

– Jag älskar hästar, speciellt hästen Amanda på Djur och Kulgården.

Efter den stora händelsen på arenan blev det firande och mys på hotellet med dricka, godisbilar och gott och blandat. Och hela fotbollsäventyret summerar Minna med:

– Först kanske jag blev lite orolig, men sen så ville jag och så gick jag ut och så klarade jag det!

Artikeln kommer från 100 % Östersund.