Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord

Karl Erik Mårtensson

Annons

Vår älskade make, far och morfar Karl Erik Mårtensson har efter en tids sjukdom stilla insomnat i sitt hem Morgården, Hedeviken.

Karl Erik föddes 7 maj 1931 som enda pojke och yngst av fyra syskon på en liten gård i Sörviken, Hedeviken. Han växte upp under knappa förhållanden och började arbeta redan som 13-åring efter sexårig folkskola. Han kom att arbeta i skogen för att så småningom ägna sig åt virkesmätning för Ljusnans virkesmätningsförening. Säsongsarbetena kompletterades med arbete på hemgården, fällfångst och jakt på pälsdjur. Hans utbildning började med självstudier på NKI för att sedan fortsätta med Torsta Skogs- och lantmannaskola 1954–1957, Statens förberedande skogskurs, Storsund, 1958 och Bispgårdens skogsskola 1958–1959. Därefter fick Karl Erik anställning som skogvaktare vid dåvarande Bergvik och Ala, numera Stora Enso, där arbetsuppgifterna växlat från bevakningsskogvaktare, drivningsledare, maskinledare och slutligen till virkesköpare fram till pensionen 1993. Han fick sedan gott om tid för arbete i den egna skogen och framför allt jakt. Karl Erik ägnade sig även under många år åt hjortavel i eget vilthägn vid Morgården i Hedeviken.

Morgården köpte Karl Erik och hustrun Ingeborg 1971 och efter stor arbetsinsats började gården nyttjas som åretruntbostad 1988.

Karl Erik har under hela sitt liv varit mycket aktiv i föreningslivet. Han har bland annat varit ordförande i Hede hembygdsförening, Härjedalens västra jaktvårdskrets och i Härjedalens turistanläggningar. Han hade vidare styrelseuppdrag i Jämtlands läns jaktvårdsförening och Svenska jägareförbundets överstyrelse. Karl Erik var en av initiativtagarna till bildandet av Härjedalens markägareförening med huvudsyfte att utreda renbetesrätten i Härjedalen, ett uppdrag han var mycket engagerad i under många år.

Jakten var Karl Eriks främsta intresse genom hela livet. Ett intresse som efter ungdomsåren koncentrerades kring älg och jämthundar och som har resulterat i flera jaktprovs- och championatsmeriter samt flera hundra älgar på skottlistan. I ungdomen tävlade Karl Erik i längdskidåkning och idrottsintresset för framför allt längdskidåkning har fortsatt genom åren. Intresset för litteratur har också följt honom genom hela livet. Hans bibliotek är välfyllt, och han var själv en duktig skribent. I skrivbordslådan finns många jaktskildringar, historiska beskrivningar och egna dikter. Han läste både skön- och facklitteratur, främst historia, och hans allmänbildning var omfattande.

Karl Erik var gift sedan 1 oktober 1960 med Ingeborg Sundin från Tännäs. De fick två döttrar tillsammans, Kristina 1964 och Åsa 1967, som båda är bosatta i Sundsvall med sina respektive familjer. Till sin stora glädje fick Karl Erik fem barnbarn som alla var pojkar och delade hans intresse för äventyr i naturen.

Vi kommer alltid att minnas honom som en klok person med mycket humor, värme, mod och engagemang i de frågor han brann för.