Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord

Hildegard Lundqvist

Hildegard Lundqvist, Dorotea, har avlidit på Axlagården i Umeå, 84 år gammal. Närmaste anhöriga är tre syskon och en svägerska med familjer.

”Hildegard gör världens godaste köttbullar, hon borde starta en köttbullsfabrik”, sa ett litet barn i släkten. Till sorg och saknad för små och stora blir det inga fler köttbullar. Sjukdomen segrade till sist över hennes livsvilja och otroliga kämpaglöd.

Hildegard Lundqvist föddes på nyårsdagen 1925 i jämtländska Ålåsen. När Hildegard bara var sex månader flyttade familjen till Mörtsjön, där gården Bränna ännu är kvar i släktens ägo. På det sättet har Bränna bidragit till den starka sammanhållningen mellan de sju syskonen och deras familjer.

Hildegard kom tidigt ut i arbetslivet, men drömmen om att bli sjuksköterska väcktes först när hon hamnade på sjukhus efter en brännskada. De var som änglar, sa hon om sköterskorna. Hon hade dock bara sexårig folkskola, men efter två år på Hållands folkhögskola kunde hon börja på sjuksköterskeskolan i Östersund och tog examen 1949. Drömmen blev sann.

I början av 50-talet arbetade Hildegard på sanatoriet i Hällnäs och där mötte hon Alvar. Det var alltid lika efterlängtat när de kom farande till Bränna på somrarna i sin lilla folkvagn. Vilken syn det var med Alvar vid ratten, deras stora hund på framsätet, Hildegard i baksätet bland all packning och fiskeprylar och överst en massa kartonger med ägg.

1965 gick flyttlasset till Häggum i Västergötland. Föräldrarna började bli till åren och nu tog Hildegard dem med sig och skapade ett boende för två generationer i samma hus. Det är bara ett av många exempel på hennes släktkänsla och omtanke. Utmärkande var också att hon alltid var pigg på nya saker. Som pensionär åkte hon på språkresa till England. Som 78-åring gick hon datakurs.

Sedan både föräldrarna och maken Alvar gått bort ville Hildegard söka sig norrut. Tillsammans med vännen Folke bosatte hon sig i Östra Ormsjö, Dorotea. I deras mysiga kök sprakade elden i vedspisen och vi bjöds på goda middagar med ingredienser från skogens skafferi. Skämt och upptåg hörde till. Hildegards humor och härliga repliker gav oss många goda skratt.

Det blir tomt utan Hildegard. En av hennes små vänner tolkade det vi alla känner: ”Hildegard var jättesnäll och rolig!”