Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord

Jon Cronheden

Vår farfar, Jon Cronheden, avled 5 mars, 90 år gammal.

Han föddes och växte upp på gården ”Rulles” mitt i Klövsjö by 1918 som ende sonen till Karl och Ingeborg Andersson. Som ung flyttade han till Östersund och fick anställning vid A 4 där han stannade ända fram till sin pensionering.

Han träffade vår farmor, Agda Fridlund från Marieby och de gifte sig. Kriget bröt ut och Jon befann sig 1941 vid finska gränsen då Rolf, äldste sonen, föddes. 1944 kom andre sonen, Bo.

Farfar var i hela sitt liv en engagerad man. Sport och jakt var det stora. Inom det militära låg skytteföreningen honom varmt om hjärtat och Jon var i många år ansvarig för skyttet i Spikbodarna. Jag tror inte han missade en enda älgjakt på Grytans skjutfält eller i Klövsjö. I hans engagemang fanns även Jämtlands gille, Gamla Östersund, Kamratföreningen A 4 och Centerpartiet. Han var också nämndeman och god man i många år efter sin pensionering.

En stor höjdpunkt i farfars liv var då vi barnbarn kom. De var ofta och gärna med oss. Vi har oförglömliga somrar tillsammans i ”Höjanbuan”, Klövsjö norra fäbodar, där Agda och Jon spenderade många somrar och höstar. Farfar var en stor berättare som fängslade oss barn, även som vuxna. Han berättade om kriget, finska gränsen och jag tror att han kunde namnen på de flesta gårdarna mellan Undersåker och norska gränsen. Men oftast kom det att handla om livet i Klövsjö då han var barn. Det var sägner om vittror och annat ”oknytt” och så klart forbondetiden då man åkte över gränsen med häst och vagn för att sälja och byta varor.

Farmor och farfar reste gärna, längsta resan gick till USA och Windsor i Kanada där de hälsade på en släkting, Gothard Olsson och firade 70-årsdagen vid Niagarafallen.

Farfar och farmor gick gärna på fest. Dansen – jag får inte glömma att berätta om den! Farfar älskade att dansa, han var först och sist på dansgolvet. Och hemma blev man allt som oftast uppbjuden på köksgolvet efter kaffetåren om det spelades gammaldans på radion. Vi virvlade runt i snoa, schottis och en och annan hambo. Dansen höll han kvar långt fram i livet.

Farmor Agda dog 1995 och farfar bodde kvar i sin lägenhet till 2004 då han flyttade till äldreboendet Bonden på Frösön. Jon trivdes bra, han tyckte mycket om personalen och han kallade alla för ”Pyret” för enkelhetens skull.

Han var tacksam, nöjd och mestadels glad. Humorn följde med honom in i det sista, man fick sig alltid ett gott skratt vid hans sida.

Det är med sorg och saknad vi måste meddela att farfar har gått bort. Men vi minns honom med glädje!