Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord

Margareta Eliæson

Margareta Eliæson, Grythyttan, har avlidit i en ålder av 78 år.

Närmast sörjande är brodern Per-Jonas Eliæson med hustru Ulla, framlidne brodern Jan-Henrik Eliæsons hustru Monica samt de sex brorsbarnen Henrik, Thomas, Ulrika, Per-Magnus, Fredrik och Karin med familjer.

Margareta Eliæsons familj kom ursprungligen från Saxhyttan och där hade hon i alla år sitt högt älskade sommarviste, den lilla gården Sandviken, som hon brukade tillsammans med sina bröder.

Margareta Eliæson växte upp i Bromma, tog studenten i Bromma läroverk 1949 och utbildade sig sedan till receptarie vid Farmaceutiska Institutet med examen 1952. Hennes första tjänstgöringar var vid apoteken i Bromma, Hällefors och Filipstad.

Hon blev sedan anställd av Apotekaresocieteten och verkade under många år som långtidsvikarie på ett flertal apotek över hela landet, alltifrån Jämshög i Blekinge till Mörsil i Jämtland.

Under vistelse på Årevidden i mitten på 1960-talet för rehabilitering av en svårartad astma träffade Margareta medpatienten Oscar Björndal som i 28 år blev hennes livskamrat och sambo. De bosatte sig i Mörsil och senare i samband med apotekets flytt i Järpen.

Den jämtländska luften gav god lindring och det fritidshus de byggde i Visjövalen gav rika möjligheter till fjällvandringar, hjortronplockning och skidturer.

Margareta Eliæson sökte sig sedan till Hede i Härjedalen där hon verkade som 1:e man och sedan fram till sin pensionering som chef för apoteket. Oscar Björndal gick bort 1991 och Margareta Eliæson bodde ensam kvar i Hede i det hus de byggt tillsammans.

1996 flyttade Margareta Eliæson till Idealbyn i Skokloster, ett boende med bärande idéer kring miljö, kretslopp och levnadsvisdom. Margareta var i mycket en nomad med nya utmaningar på nya platser med nya intryck och nya bekanta. Hela tiden fanns gården i Saxhyttan som en fast punkt för rekreation och samvaro med släkt och vänner.

I en ambition att komma närmre Saxhyttan bosatte sig Margareta Eliæson år 2001 i Nora för att sedan från 2005 ha permanent boende i Grythyttan.

Margareta Eliæson var i sitt yrke utomordentligt kompetent och uppskattad, en klok människokännare med stor integritet. Hon var modig, generös, livsbejakande och en god lyssnare med en stor vänkrets från alla orter hon verkat på och var för släkten den självklara medelpunkten med den fina egenskapen att kunna umgås med alla åldrar.

Med tacksamhet bevarar vi Margareta Eliæsons minne. Älskad, beundrad, saknad.