Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord

Nils Lalander

Nils Lalander har avlidit i en ålder av 87 år. Närmaste anhöriga är hustrun Maria Wiell och sonen Lars från ett tidigare äktenskap, med familj.

Nils föddes i Solna, men familjen flyttade tidigt till Mörby/Danderyd där Nils så småningom innehade kommunala uppdrag. Efter läroverksstudier läste han fonetik, romanska språk, pedagogik och psykologi på Stockholms högskola.

Hela livet arbetade Nils sedan som journalist och med skrivande som sin huvuduppgift, både i Sverige och utomlands. Med hjärtat till vänster deltog Nils i politiskt arbete, först i Clarté och Kommunistisk ungdom där han under en period var ombudsman med ansvar för studiearbetet.

1950 fick han en tjänst inom Världsfredsrådet i Prag. Uppdraget bestod i början av översättningsarbete men övergick så småningom till att vara chef för den internationella avdelningen.

Tillbaka i Sverige fick Nils Lalander jobbet som utrikeschef på tidningen Ny Dag. Som tidningens dåvarande chefredaktör uppskattade jag mycket hans arbetsinsats. Efter några år fick Nils arbetsuppgiften att vara tidningens utrikeskorrespondent med säte i Berlin. Det var under de åren han kom i kontakt med den stora neurosedynskandalen, vilken han fortsatte att beskriva som första journalist i Sverige.

Efter Ny Dag var Nils Lalander redaktör och chefredaktör på flera andra tidningar, bland annat Lärartidningen, Utbildningstidningen, Storstaden, Miljömagasinet, och den finlandssvenska tidningen Kuriren med flera. När Föreningen Lalandersläkten startade sin släkttidning Några Rader var han dess förste redaktör. Under sin tid på utbildningstidningen startade han tillsammans med bland andra Björn Karlsson och Sven Lidman den nu mer än 25-åriga Bild- och ordakademin.

Nils Lalander var även författare till ett tiotal böcker. Han skrev fackböcker om bland annat tobak och miljöskandaler. Han skrev två böcker med anledning av Sovjetunionens övergrepp på Tjeckoslovakien 1968, Charta 77 ochSocialism med mänskligt ansikte.

Nils Lalanders stora intresse under alla år var att möta människor, lyssna till dem och skriva ner deras berättelser. I sin journalistiska gärning hade han alltid som mål att peka på orättvisor och orättfärdigheter, oavsett om det gällde enskilda människor, politiska skeenden eller systemfel i samhället. Nils Lalander var i ordets bästa mening en grävande journalist och en sökande ande. Vi är många som sörjer honom.