Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord

Britta Hedros

Föreningen Fröå Gruva har sorg.

Vi har mist Britta Hedros. Det var Britta som först intresserade sig för Fröå gruvby, som blev initiativtagare till Fröåföreningen och sedan dess första ordförande 1984. Hon stannade kvar som föreningens ordförande under tio år. Därefter fortsatte hon som rådgivare och stödjare av föreningen - ett engagemang som aldrig upphörde. Framför allt var det Britta som på ett oerhört klokt sätt såg alla möjligheter, knöt ett imponerande nätverk och med fast men vänlig hand genomdrev den fina utvecklingen av Fröå gruvby. Om Fröås historia, om människor som bott där, om den tekniska utvecklingen och om naturen forskade Britta oförtröttligt och resultatet blev bland annat boken ”Fröå gruva, gruvbyn vid Åreskutans fot” utgiven av Jamtli.

Fröå var på 80-talet ett förfallet gruvområde och hade en osäker framtid om man inte i tid kunde göra något för att hejda nedgången. Brita besökte området tillsammans med sin make omkring 1980. De tyckte som många andra att det var stor skada att området med sina kvarvarande hus fick stå och förfalla. 1983 var Brita och några kolleger från Racklöfska skolan på Fröå, tillsammans med ett tiotal gymnasieelever. De bodde i Sellstedtstorpet och dokumenterade gruvområdet under ”Fjällprojektet” som varade i tre dagar. Därefter sammanställdes foton och diverse redogörelser till en utställning på biblioteket i Järpen. Detta uppskattades mycket av politikerna i kommunen men även av alla de personer som genom att släkten hade arbetat där hade sin anknytning till Fröå och av många andra. Man fick upp ögonen för Fröå och bara bilfärden dit förbi Fröåtjärn och förbi Åtorpet var ett äventyr för många. Framme i Fröå vandrade man bland de förfallna husen och plockade blommor längs stigarna.

Det framkom önskemål om att försöka rädda, levandegöra och rekonstruera gruvbyn. Åre kommun hade just åren innan fått köpa inägorna och husen som var kvar på Fröå. Ett ganska stort område ! En förening borde bildas!

Det var här som Brita blev den helt avgörande personen för att detta skulle komma igång. Duktiga politiker, före detta politiker, händigt folk, detta fanns. Men ingen var beredd att hålla i ordförandeskapet, att ta alla de kontakter som behövdes samt att tillskriva myndigheter. Då tyckte Britta att hon ville göra det.

Britta var visionär och beredd att lägga ner mycket ideellt arbete. Britta kunde också konsten att få personerna i sin omgivning entusiastiska. Hennes starka vilja och ödmjukhet kan exemplifieras med alla de gånger som hon tog bussen från Järpen till Björnänge för att sedan fortsätta till fots gamla Fröåvägen och övernatta längst uppe i Valltorpet. När uppdragen var avklarade gick hon tillbaka till Björnänge och tog bussen till sitt hem i Järpen. Fröå gruva saknar Britta och ska minnas hennes stora engagemang och entusiasm med glädje