Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord

Anna-Mi Pagels

Anna-Mi Pagels avled i sitt hem den 14 februari. Vi minns henne som en mycket positiv och glad person och hennes hastiga bortgång har väckt stor förstämning bland släkt och vänner.

Anna-Mi föddes i Bollnäs, dotter till Doris och Carl Josefsson, men när hon var spädbarn flyttade familjen till Karlstad där hon sedan bodde under barndomsåren. År 1936 flyttade familjen till Östersund där hennes far köpt Hübenettes bokhandel. Anna-Mi började då i flickskolan och fortsatte därefter vid Högre allmänna läroverket och tog studentexamen 1945. Sedan följde handelsstudier vid Barlockinstitutet i Stockholm. Anna-Mi var osäker i fråga om yrkesvalet. Hon var en duktig gymnast och hade vissa drömmar om att utbilda sig till gymnastikdirektör.

Vid den här tiden hade Anna-Mi träffat sin blivande make, Olle Pagels, även han uppvuxen i Karlstad. I februari 1951 stod bröllopet i Frösö kyrka. Året därpå föddes dottern Lena och samma år avled Anna-Mis far. Efter viss tvekan beslutade sig Anna-Mi och Olle för att överta bokhandeln. Bokhandlarparet Pagels blev med tiden ett begrepp inom branschen och de följde utvecklingen med stort engagemang. År 1960 föddes dotter nummer två, Lotta, och vid samma tid flyttade familjen från Lottgatan till villan på Genvägen där de sedan dess bott.

Nu följde många år varvat av yrkes- och familjeliv. Anna-Mi var en charmant värdinna och vänkretsen stor och många glada kalas har hållits under åren. Fjällturer och även resor till sydligare nejder stod årligen på programmet. År 1972 tog de ett stort steg då man efter moget övervägande och med viss vånda flyttade bokhandeln till det nybyggda Traktörenhuset vid Stortorget, men det visade sig vara ett lyckokast – affärerna gick bra och bokhandeln drevs med framgång. År 1985 var det dags för ”pensionering” och affären övergick i annan ägo.

Jag anställdes i bokhandeln 1956 och Anna-Mi har, tillsammans med Olle, under alla år varit en fin och omtänksam chef. Hon hade alltid personalens bästa framför ögonen. Anna-Mi var en aktiv person och var en av kvinnorna som bildade Östersunds soroptimistklubb och där ingick hon i styrelsen under många år. Hon var sedan 30 år sekreterare i stiftelsen Blomsterfonden, en post som hon fortfarande innehade vid sin bortgång. I Föreningen Östersundsstudenter och Aktiva seniorer har hon även varit engagerad.

Under senare år då jag själv blivit pensionär har Anna-Mi kommit att bli en mycket nära och kär vän. Jag följde ofta med på turerna till fritidshuset i Torvalla som var hennes smultronställe. Många härliga kaffestunder nere vid sjön eller på verandan, och vid sämre väderlek inomhus, ofta med ett klurigt korsord framför oss.

Familjen betydde mycket för Anna-Mi och hon följde sina döttrar Lena och Lotta, barnbarnen Daniel, Maria och Calle med stor glädje och stolthet.

Saknaden efter Anna-Mi är stor och vi är många som känner sorg och djupt deltagande med Olle och hans familj.