Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord

Sally Jonsson

Annons

Vår mor Sally Jonsson har lämnat oss.

Sally växte först upp i Hornsjöböle, sedan på gården Åkern där föräldrarna drev jordbruk. Syskonskaran var stor, den bestod av tolv barn. En stor del av skoltiden gick hon i Svedje skola söder om Brunflo. Efter skolan började hon tidigt att arbeta.

I 17-årsåldern träffade Sally Helmer Jonsson från Klocksåsen, Näs, och de gifte sig 1938. De bosatte sig först i Kullstaberg, Näs. Där föddes de äldsta barnen, Ragnvald och Inger.

Familjen utökades sedan med två pojkar, Erik och Bärnt. Under småbarnsåren var Sally ofta ensam med barnen eftersom Helmer under vissa tider var inkallad.

I mitten av 40-talet byggde Helmer ett hus i Berge, Frösön, där familjen bodde några år innan de flyttade in till Östersund.

Sally var en duktig husmor, hon lagade god mat och var noga med att ha det fint hemma. Hon tyckte det var viktigt att vara ute i naturen och tog ofta med familjen på längre och kortare cykelturer när barnen var små.

När barnen blivit större började Sally arbeta i syrummet på Östersunds lasarett. Hon fortsatte att arbeta där ända fram till pensioneringen, med ett uppehåll under två-tre år, när Helmers arbete förde dem till Mellansverige.

I början av 70-talet byggde familjen ett fritidshus i Flatnor, Bräcke och där fick Sally tillfälle att vara ute i naturen och fiska och plocka bär som var hennes främsta fritidsintressen. Hon tyckte också om blommor och trädgårdsarbete.

Sally var pigg, ungdomlig och lättsam till sin läggning, vilket inte hindrade att hon kunde ha en bestämd uppfattning i vissa frågor.

Sally var alltid mycket mån om familjen och ställde upp för alla när det behövdes.

De sista åren hennes mor levde delade Sally sin tid mellan jobbet på syrummet och moderns omvårdnad. Med tiden fick Sally många barnbarn och de stod hennes hjärta särskilt nära. Hon följde med i deras uppväxt och tog gärna hand om dem när det behövdes. Ofta fick några av barnbarnen följa med när de åkte till stugan i Flatnor.

I slutet av 90-talet hade Sally en jobbig tid när både Helmer och yngste sonen Bärnt drabbades av sjukdom och hon var mycket engagerad i deras omvårdnad. Hon blev änka 1997. Mor försökte kämpa på och vi beundrar hennes engagemang.

2003 flyttade Sally från Östersund till Lit och en mindre lägenhet och senare i samband med sjukdom till Häradsgården, där hon slutade sina dagar, 88 år gammal.

Sally saknas av barnen Ragnvald, Inger och Erik med familjer.