Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord

Gunvor Jonsson

Vår älskade maka, mamma och farmor har lämnat livets stig. Efter ett liv kantat av sjukdom fick hon stilla och lugnt somna in.

Mamma växte upp under knappa förhållanden i Stugun tillsammans med sin yngre bror Kjell. Efter avslutad folkskola jobbade hon några år med vad som erbjöds, mestadels som barnpiga, och under den tiden träffade hon, 1948, sin livskamrat Alvar på en bjudningsbal i Fisksjölandet.

Mamma fick 1951 tillfälle att studera vid Birka folkhögskola, en möjlighet som hon gladde sig oerhört över.

Hon sökte 1952 in till sköterskeutbildning men fick inget friskintyg på grund av förstorad sköldkörtel. Struman strålbehandlades vid Radiumhemmet vilket gav biverkningar som hon fick dras med resten av livet.

Väl hemma rehabiliterade hon sig snabbt och jobbade bland annat en kort period vid posten i Stugun.

Nu hade kärleken till Alvar mognat och de gifte sig 1955, ett giftermål som varade livet ut. Paret bosatte sig i Västerövsjö på Alvars hemgård Norrbro och bedrev skogs- och jordbruk med mjölkkor.

De fick fyra söner Björn, Leif, Mats och Bo.

Leif drunknade 1961, endast tre år gammal, en händelse som mamma tog väldigt hårt och kanske aldrig riktigt hämtade sig ifrån.

1967 såldes korna och pappa började jobba utom fastigheten. Mamma fortsatte med lite köttdjur, sommargrisar och några höns till husbehov.

1988 byggde mamma och pappa sig en födorådsstuga på gården och 1989 såldes gården inom familjen.

Mamma var hemma under barnens uppväxt. Hon skötte hemmet och djuren och fanns alltid till hands för nära och kära. Hemmet var välbesökt av både gamla och unga. Hon hjälpte grannar med det hon kunde. Plockade bär och sålde ägg för att kunna köpa det lilla extra som familjen behövde. Även efter att barnen bildat egna hushåll stannade hon kvar på gården.

Sjukdom gjorde att hon aldrig orkade söka sig ut i förvärvslivet.

Barnbarn, resor, odlandets glädje och hennes blommor, speciellt rosorna, kom att fylla hennes liv i det nya huset.

Under hösten 2008 försämrades mammas hälsa gradvis och den sista tiden vårdades hon på Östersunds sjukhus.

Biverkningarna efter behandlingen blev till slut övermäktiga och den fjärde februari lämnade hon jordelivet.

Hon lever i våra minnen, vi älskar och saknar henne.