Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord

Per-Bertil Wigen

Pb avled hastigt vid 70 års ålder 27 mars. Hans närmaste är sambon Karin Björkman och sönerna Michael med familj samt Thomas.

Han föddes 1938 i Östersund där han växte upp. Efter folkskolan arbetade han som springpojke vid en av Östersunds radioaffärer. Därefter arbetade han en tid på slakteriet innan han kompletterade sina betyg på folkhögskolan för att efter värnplikten kunna bli polis.

Pb började 1960 som ordningspolis i Klara vaktdistrikt, Stockholm. Efter några händelserika år som polis vid radiobilavdelningen blev han 1969 ombedd att söka till kriminalavdelningen och blev 1971 kriminalinspektör på bedrägeriroteln.

Pb blev där en uppskattad och skicklig utredare, bland annat av förfalskad konst. Han bidrog till att utveckla samarbete med våra stora konsthandlare för att förhindra att falsk konst spreds. Han var en uppskattad föredragshållare om konstförfalskning och blev även efter sin pensionering ombedd av konstföreningar att hålla föreläsningar om falsk konst.

Pb deltog inom polisen i projektarbeten och 1990 blev han kriminalkommissarie och chef för den lokala kriminalenheten vid Södermalm där han blev kvar till sin pensionering 1996.

Pb:s stora intresse var förutom idrott, politik, segling och jazzmusik. Han kom att vara en god medarbetare inom Stockholmspolisens idrottsförening samt kassör i Svenska polisidrottsförbundet där han vid sin avgång 2002 erhöll förbundets förtjänstmedalj i guld.

Pb var också under 15 år verksam inom Kriminalpolisens sparkassa ek förening, varav tre år som ordförande.

Han var en mycket uppskattad person bland kamrater och vänner, men var också bestämd i sättet att driva sina åsikter.