Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord

Britta Hedros

Annons

Britta Hedros föddes i Västervik 1919. Skoltiden tillbringade hon i Norrköping, där hon tog studentexamen. Därefter följde akademiska studier i Uppsala, där hon avlade magisterexamen i nordiska språk, historia och samhällskunskap. Där träffade hon Anders Edin, som kom att bli hennes make. Efter lärartjänster på olika håll, bland annat Bräcke, kom paret till Järpen 1958. Där deltog de i uppbyggandet av korrespondensgymnasiet vid Racklöfska skolan.

Deras intresse för historia och andra kulturer ledde till att de företog resor till kulturländerna runt Medelhavet. Då framför allt till Grekland, där de tillbringade många somrar.

Efter Anders död företog Britta resor till Kina, Indien, Tibet, Madagaskar, Sydafrika, Thailand och andra länder.

Med sina stora kunskaper och med sitt engagemang för världen blev Britta en mycket intressant och uppskattad lärare.

Att filma var ett stort intresse. Hon gjorde filmer såväl om Skidgymnasiets träning och fabriken Norrmontages tillverkning som från sina resor.

De lokala kulturföreningarna som till exempel Åre konstförening, Undersåkers hembygdsförening och Järpens kulturförening hade i Britta ett stort stöd. Hon engagerade sig på alla möjliga sätt. Som resultat av en cirkel om Gamla Järpen verkade hon ivrigt för att man kunde sätta upp skyltar med namn på gamla platser i Järpenskogen. Hon var själv med karlarna när skyltarna sattes upp.

Brittas storverk – uppbyggandet av Fröå gruvby – blev av stor betydelse för Åre kommun. Att vi var med och såg hur allt växte fram ska alltid finnas i våra minnen.

Britta tilldelades Åre kommuns kulturpris 1989.

Britta tog initiativet till bildandet av Västjämtlands fredsförening som var en lokalavdelning av Svenska freds-och skiljedomsföreningen i början av 80-talet. Föreningen ombildades hösten 1999 till Åre FN-förening. Britta var under olika perioder föreningens ordförande. Hon var den pådrivande i författandet av en skrivelse till Åre kommunfullmäktige om önskemål att förklara Åre kommun som en symbolisk kärnvapenfri kommun. Kommunen beslutade enligt Brittas förslag 1987.

Inte konstigt då att man 1997 i Uppsala i Norrlands nations damförening Härja-Jämt utsåg henne till en Gåmå, det vill säga hedersledamot för att hon arbetat med att lyfta fram hembygden och dess kultur.