Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord

Nils Nilsson

Nisse i Dille är död. Drygt 91 år har förflutit sedan hans födelse en vinterdag noterades i familjens födelsedagsbok.

Nils var enda barnet till Nils Nilsson d ä och hans hustru Agnes, men blev under kriget en 17 år äldre storebror till Kirsti, som kom som krigsbarn från Finland. Hon förblev en älskad lillasyster tills hon avled 2007.

Nils fick egen familj 1951, då han gifte sig med Ulla Rosenqvist från Ljusne, Hälsingland. De två hade träffats redan 1946 i Uppsala och flyttade efter giftermålet till Nils hemgård i Dille, där barnen Nils-Gunnar och Maria föddes 1951 respektive 1955.

Vid tiden för giftermålet hade Nils skaffat sig en grundlig utbildning. Efter latinlinjen vid läroverket i Östersund kompletterade Nils med de naturvetenskapliga ämnena, som egentligen var hans intresseområde, för att få komma till Lantbrukshögskolan i Ultuna 1942.

Studieåren hade blivit många. Man kan ana att det outsagda kravet att Nils skulle ta hand om släktgården kunde kännas betungande och kanske bidrog till att studietiden förlängdes med ett par års tjänst på Lantbruksstyrelsen, men grunden var lagd för ett brett kulturellt intresse och kunnande, som sedan hela hembygden fick glädje av.

Med agronomexamen kom Nils till Birka folkhögskola och tjänstgjorde där 1951–1984, först som teckningslärare, men sedan i flera naturvetenskapliga ämnen. Skolans bibliotek var också hans ömt vårdade skötebarn. Samtidigt med tjänsten drev han hemgården till 1965. Under ordförandetiden i Krokoms kulturnämnd var Nils den drivande i flera projekt. Krokoms bibliotek startade, bibliotekarie anställdes, bokbussen började köra och kommunvapnet skapades med Nisses design. Dessutom var han den som fick igång verksamheten i Hissmofors Folkets hus.

Även om Nils medverkade till att Chagalls verk kom till Birka så var det den jämtländska konsten han ville stödja i kommunen. Som ordförande i Gullan och Erik Hemmingssons stiftelse verkställde han de första och största konstinköpen till äldreboendet Ranågården.

I yngre år hanterade Nils själv gärna både penna och pensel. Just i dagarna har originalen till hans illustrationer i Ultunas sångbok kommit till rätta.

Det botaniska intresset var stort. Nils var en av initiativtagarna till Jämtländska floran. Som botanisk ledare for han ofta till Lund för att ur den botaniska samlingen där plocka ut det som hörde till Jämtland.

Det senaste decenniet tvingades Nils hålla sig à jour med världshändelserna genom taltidning. Trots den förlorade synen och förlusten av Ulla 2005 behöll han sitt stora och väl utvecklade kontaktnät. Det goda kamratskapet från gymnasietiden, Ultuna, Birka, Round Table, Rotary och inom släkten vårdade Nils genom täta och engagerade telefonsamtal.

Inför de lyckade resorna till Italien 2007–08 tillsammans med barnen hade Nils beställt hem travar med talböcker om landets konst och kultur. Även kurs i italienska! Nils behöll sitt intresse för omvärlden genom hela livet.