Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord

Svea Norling

Vår mor Svea Norling, född Andersson, har efter en tids sjukdom stilla insomnat i sitt hem i Rätansbyn i en ålder av 82 år.

Vår mamma föddes 1926 i Rätansbyn där hon sedan kom att växa upp och verka i hela sitt liv.

Hon var nummer tre i en syskonskara på fem barn som tragiskt nog förlorade sin mor redan under barnaåren. Förlusten av modern innebar tidiga arbetsinsatser för hela syskonskaran både i hushållet och sommartid på familjens fäbodvall Lustbuan tillhörande gården Jonkes.

Efter avslutad skolgång utbildade sig mamma till damfrisörska, en utbildning som senare kompletterades även med herrfrisörutbildning och som utmynnade både i gesällbrev och mästarbrev. Denna yrkesverksamhet bedrev hon i hela 60 år och saxen lades på hyllan först vid 79 års ålder.

Vid sidan av husets och hemmets skötsel har handarbete och vävning varit hennes stora intresse, där hon alltid sett till att våra fötter hålls varma i stickade yllesockar och förgyllt våra hem med de vackraste av trasmattor.

Jordnära som hon var, med skog och berg inpå knuten, uppskattade hon naturen och dess tillgångar och försåg oss allt som oftast med bär och hemkokt sylt.

Motion och friskvård tillhörde också tidigt hennes intresseområden.

För mamma har alltid omtanken om familj, barn, barnbarn och barnbarnsbarn varit allra viktigast.

Vi och våra familjer har under alla år njutit av hennes generositet och kärlek. Det har alltid funnits en plats för oss alla.

Sunt förnuft och stor empati var hennes ledstjärna.