Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord

Anna-Britt Nilsson

Anna-Britt Nilsson, Åsmundgården, har avlidit en ålder av 86 år. Hon var född i Hölje, där hon växte upp på en bondgård tillsammans med den äldre system Mary. Där deltog Anna-Britt i alla förekommande sysslor och var – berättas det – en typisk ”pojkflicka” med kortklippt hår, käck, stark och inte rädd att ”ta i.”

Anna-Britt gick i sin ungdom Leksands husmodersskola och senare grundkursen vid Jämtslöjds kvinnliga slöjdskola. Hon fortsatte sin utbildning med kompletterande kurser på Jämtslöjd.

Anna-Britt var en fantastisk arbetsmänniska och skicklig i allt hon företog sig. Hon entusiasmerade människor med sin kunskap, idérikedom och fantastiska kapacitet. Otaliga är de vävkurser hon lett och en av hennes specialiteer var rosengång och som bandväverska var hon bland vårt lands allra främsta. Hennes band fanns ofta med på stora riksutställningar där landets finaste hemslöjd visades. Att hon anlitades av självaste Carl Malmsten att väva möbeltyg till Malmstensstolar vittnar också om hennes storhet!

Det är många som med beundran och glädje minns den undervisning de fått av Anna-Britt vid vävkurser som hölls bland annat på Gästis och på hembygdsgården i Lit och de senaste åren i Hölje bygdegård. Anna-Britts önskan och vilja var att en av skolsalarna i Hölje bygdegård beständigt skulle vara just vävsal och så har det blivit.

Vävning var det absolut största intresset för Anna-Britt men hon ägnade sig åt och kunde så många andra hantverk också. Växtfärgning och spetsknyppling var ytterligare ett par områden där hon var mästare.

Hennes kanske allra största konstverk är den stora bonaden i snärjväv som Paul Sahlin komponerat och som numera pryder en hel vägg i Hölje bygdegård. Den är det yttersta beviset på en produktion av mycket hög konstnärlig och teknisk kvalitet, något som präglade allt som kom ur Anna-Britts händer.

1957 flyttade Anna-Britt och hennes mor till Åsmundgården till systern Mary som var nybliven änka. Där fortsatte Anna-Britt sitt idoga arbete. Det handlade om att sköta kor, får och höns, att baka tunnbröd, att odla potatis morötter och rödbetor.

Tillsammans med sin syster ordnade Anna-Britt kalas, bröllopsmiddagar och minnesstunder. Matlagning hörde också till det som hon kunde så bra.

Anna-Britt var alltid huvudpersonen, men för egen del var hon ytterst anspråkslös. Hon var outtröttlig i sin kärlek och omsorg om nära och kära vänfast och klok.

Hon hade ett speciellt sätt kombinera en samlad och värdig utstrålning, lågmäld och försynt åstadkom hon stora resultat. Hon var utrustad med en jättestor portion sunt bondförnuft.

Vi är många som tyckte om Anna-Britt och beundrade henne. Vi kommer att minnas henne med saknad och stor tacksamhet.