Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Aina Åhlström, Östersund

Aina Ingegärd Åhlström somnade in den 13 november 2020, 86 år gammal. Hon föddes 1934 i Offerdal, som andra dotter till Erik och Anna Mathiasson.

Annas arbete ledde till flera flyttar i tidiga år tills familjen satte bo i Landön. Uppväxten präglades av en mor som var lärarinna och en far som arbetade i skogen och som skolvaktmästare. Aina hade en äldre syster samt två yngre bröder. De bodde i lärarbostaden, så Aina hade nära till skolan, men utrymmet var begränsat. Sova skavfötters i kökssoffan var gängse.

Vänskapen med sina tidiga skolkamrater gjorde dock snabbt att Ainas livsutrymme i Landön växte. Ainas nyfikenhet på lantbruk och sina vänners matsäckar innebar att Landöns gårdar besöktes ofta. ”Jä ville ju helst spring i gålan” uttryckte sig Aina. Något som för hennes mor, lärarinnan, ibland ställde till förtret, men glada upptåg och nära till skratt var Ainas signum.

Till sina ungdomsår tillskrev Aina ofta en resa till Skåne för jobb med sockerbetsrensning tillsammans med hennes bästa vän som ett extra trevligt minne. Hon var då 16 år så hennes väns morbror följde med som "förkläde". Arbete som hembiträde i Östersund var också en försörjning en tid tills hon fortsatte utbilda sig på Rösta lanthushållsskola. Många har vittnat om god mat från de kök Aina verkade i. Bland annat Halåsen, skolor i Odensala och till slut en förskola i Östersund fick ta del av Ainas kokkonst.

Midsommarafton 1956 förlovade sig Aina med Fjalar Åhlström i hans födelsby, Rödskog Finland. Midsommar 1958 stod bröllopet där Aina bar brudkrona från sin mors släkt. Första åren som gifta var Fjalar och Aina arrendatorer på det lantbruk där Fjalar växt upp i Önet. Där födde Aina en dotter och en son. Arbete i skogen för Fjalar ledde till att Tulleråsen blev ny hemvist några år.

Fjalar utbildade sig till snickare, varefter det blev flytt till Östersund. Det hus Fjalar och Aina byggde i Odensala stod klart 1969. I huset stod blommor alltid i full prakt efter varsam skötsel av Aina. På fritiden gick många utflykter från Skruvvägen till bärskog och fiskevatten i den jämtländska fjällmiljön, sommar som vinter. Frekventa resor till Fjalars släkt strax utanför Helsingfors var också mycket uppskattade.

Tyvärr förlorade Aina sin make redan 1993, varefter hon ägnade sin tid till omsorg om sina nära och kära. Aina engagerade sig även i Röda Korset och Svenska för invandrare med mera. Marielundskyrkan fick också ofta besök och där var hon alltid positiv till att hjälpa till med bland annat sopplunch. Aina hade ett stort intresse i sömnad, stickning och väveri och har genom åren sytt och vävt otaliga plagg, mattor, bonader med mera, bland annat Offerdalsdräkten. Körsång blev ett annat stort intresse som gav Aina mycket gemenskap och uttryck för hennes intresse för vackra sånger, sånger som hon ofta glatt gick och nynnade på.

Marianne och Tore Åhlström