Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Åke Edler, Stavre, Offerdal

Vår älskade Åke somnade lugnt och stilla in hemma efter en tids sjukdom omgiven av sina närmaste.

Åke föddes i Hackås församling och kom som tvååring till Anna och Per Edler i Stavre, Offerdal, som adopterade honom. Föräldrarna drev ett mindre jordbruk med mjölkkor.

Efter grundskolan blev det Verkstadsskolan i Östersund och sedan arbete på massafabriken i Hissmofors. Värnplikt gjorde han 1970-71 som gruppchef på fältjägarregementet I5. Åke fick därefter arbete hos Östersunds kommun.

Han gick på Birka folkhögskola och läste sedan på högskola till personalvetare. Efter studierna återvände Åke till kommunen där han utsågs av arbetskamraterna till arbetsplatsombud, därefter styrelseledamot och så småningom vice ordförande. Några år senare valdes han till ordförande i facket Kommunal. Hans vilja var att förbättra för medlemmarna, han ingav förtroende och stod på den svages sida. Enligt arbetskamrater var han mentor och en efterfrågad person.

Åke flyttade med sin fästmö Ann-Christin till Östersund och de fick två söner.

1980 mötte han Christina som 1986 blev hans hustru och familjen utökades med tre bonusdöttrar.

Många timmar tillbringades med fiske i Näldsjön, både sommar och vinter. Ett särskilt minne för barnen är att de tillsammans vittjade isnäten på julaftons förmiddag. Tillsammans med en vän hade han några år en liten kassodling med regnbågslax i Näldsjön.

Ett stort fritidsintresse var att arbeta med trä vilket ledde till att han byggde upp ett litet snickeri. Några av hans alster är lusthus, grillkåta och inte minst 400 stycken specialsnickrade fönster.

1982 köpte Åke snöskoter, en Yamaha med hela 32 hk, då var den ett fartvidunder. Vi barn hade mycket nöje med skotern. Det blev många turer ned på Näldsjön för att vittja isnät. Hela familjen åkte på kälken utom hunden som ofta satt framför Åke på skotern.

Ett personligt minne för Andreas är när han fastnade med skotern i snön, han grät och ville inte köra mer. Åke övertalade honom att gå ut och köra. Andreas gjorde som pappa sa och är tacksam för det än idag.

1984 renoverades bostadshuset av Åke och en inhyrd snickare. Efter att ha tagit jägarexamen deltog han en förmiddag på älgjakt, när matsäcken var slut gick han hem och jagade inte mer. 1988 inköptes en fyrhjuling som användes i skogsarbetet och lånades ut vid jakt.

2010 drabbades Åke av aortabråck. Efter det lämnade han sitt 19 år långa uppdrag som facklig ordförande när hans valperiod tog slut och gick sedan i pension från sitt arbete hos kommunen.

Åke var mån om djur och vid 12 års ålder räddade han ett rådjur som han matade hela vintern och släppte fri på våren. Under åren har Åke haft många olika djurslag som grisar, gäss och bin.

Åke var en omtyckt, humoristisk, verbal och hjälpsam person. Hans liv var fyllt av familj, arbete, vänner och intressanta projekt.

Åke är sakensam och lämnar ett stort tomrum efter sig.

Christina och barnen