Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Åke Eskilsson, Hackås

Vår kära pappa, Åke Eskilsson, har stilla somnat in, en månad före sin 89-årsdag.

Åke föddes 1929 i Hackås som nummer fem i en syskonskara om sju. Han miste sin far tidigt och fick tillsammans med sin mor och syskon ta hand om gården. Pappa berättade ofta, hur han gick från Hackås till Arådalen med korna till sommarbete. Han stannade därefter i Arådalen hela sommaren. Pappa älskade sitt Arådalen och ”buan”, återvände vintertid för skidåkning men oftast under sommaren, speciellt myltsäsongen. Han var fena på att hitta mylta. Pappa ville gå långt när han plockade mylta, det var en fröjd att följa med honom, men ack så slitigt. Han fortsatte att göra fjällturer med myltplockning till för bara några år sedan, när benen och hjärtat sa stopp.

Pappa var outtröttlig, han jobbade på tills han var klar, gav sig inte. Det spelade ingen roll om det var att gå i fjällen, kratta löv på gården, skrapa fönster när de skulle målas om eller om det var att spela en fotbollsmatch.

Pappas yrke var målare, han reste runt mycket och målade. Han berättade hur han målade under dagen för att sedan på kvällen cykla fyra mil, spela en fotbollsmatch och sedan cykla tillbaka hem efter matchen, han var outtröttlig med en enorm kondition.

Pappa träffade sin blivande maka Maj på en av sina målarturer i Hallen och gifte sig med henne 1959. De bosatte sig i Hackås och fick två barn tillsammans. De uppskattade att resa, besöka släkt och vänner. Det blev en hel del resor både inom och utom landet. De tillbringade mycket tid i fjällen och i skogen. Att få packa en fikasäck, stanna vid en bäck eller sjö, grilla korv, koka kaffe och plocka bär, då trivdes de som bäst. Mamma avled i cancer 2003 vilket tog pappa hårt. Han var ett stort stöd för mamma under hennes sjukdomstid, det blev tomt för honom när hon försvann.

Idrott var pappas stora intresse, att röra på sig, åka längdskidor, springa, gärna i fjällen. Han åkte Vasaloppet några gånger, sprang även Stockholm maraton, han gillade alla sorters tävlingar, kortspel, kubb och trav. Boule blev ett intresse på äldre dar. Att odla grönsaker, ta hand om trädgården med bär, frukt och blommor var också ett stort intresse.

Pappa fick sex barnbarn och två barnbarnsbarn. Han var en trogen supporter på barnbarnens tävlingsarenor, fotboll, hockey med mera. Tog gärna med sig barnen på fotbollsplanen för att spela. Försökte lära dem någon av sina finter, hur man på bästa sätt nickade ett mål i krysset. Han var stolt över sin vänster, under hans fotbollskarriär blev det många mål med både huvud och vänsterfot.

Fotboll var centralt i pappas liv. När vi som små åkte runt i Sverige på olika semesterturer stannade vi ofta till vid en fotbollsplan, för pappa ville känna på gräset. Tyckte alla matcher var spännande att titta på, barnbarnens matcher, landskamper, ligaspel, det spelade ingen roll. Tråkigt att han inte fick uppleva den fotbollsfest vi upplever i Östersund nu.

Pappa var alltid positiv, glad och social, pratade gärna med alla människor, hade alltid något att säga till alla, tyckte om att ha människor omkring sig. När han inte längre kunde köra bil försämrades hans livskvalitet, han sörjde att vara begränsad, friheten att besöka familj och bekanta.

Pappa försämrades ganska snabbt under det sista året, han hade stor hjälp av hemtjänsten i Hackås. De var fantastisk, han tyckte mycket om dem, de tog sig tid att sitta ner och prata en stund.

Åke sörjs och saknas av sina barn, barnbarn och barnbarnsbarn samt övrig släkt och många vänner.

Mats och Berit med familjer