Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Åke Jonsson, Bräcke, 86 år

En god kamrat och en stor ledare har lämnat Bräcke Sportklubb.

Åke hade ett genuint idrottsintresse, och ett speciellt förhållande till fotbollen. Redan som 16-åring, år 1942, spelade han i BSK:s juniorlag och ett par år senare i vårt A-lag. Där var han med som spelare fram till mitten av 60-talet, då han övertog tränarsysslan och därefter blev han lagledare.

VI minns Åke på 50-talet när det var hemmamatcher på Tallhaga IP. Ett par timmar före matchstart kom han på sin cykel, och kofferten med matchdressarna på pakethållaren. Han var tidigt ute för att kontrollera att allting var klart inför avspark.

1944 valdes Åke till ordförande i klubbens fotbollssektion, och 1951 invaldes han i

klubbens styrelse som sekreterare. Den befattningen hade han fram till 2001.

Åke blev en centralfigur i BSK och ägnade i stort sett all sin fritid åt klubben. Några timmar i veckan gick åt till försäljning av kaffelotter.

Han var med och startade vår klubbtidning, BSK:aren. Tidningen utkom med fyra nummer per år och speglade våra sektioners verksamheter. Ett omfattande arbete med bilder och texter som skulle färdigställas innan tryckning. Där kom Åkes noggrannhet och konstnärliga anlag väl till pass, och han hade även ett eget litet fotolabb där bildmaterialet färdigställdes.

BSK har tack vare Åke en omfattande dokumentation av klubbens historia med bildmaterial, tidningsurklipp, protokoll och anteckningar.

Till Bräcke Sportklubbs 75-års jubileum skapade Åke tillsammans med klubbens dåvarande kanslist, Leif Svensson, ett enastående dokument i form av en jubileumsbok som förutom klubbens historia i ord och bild även upptar viktiga händelser i Sverige och världen under åren 1916-1991.

1976 tilldelades Åke två utmärkelser, J/H Idrottsförbunds förtjänstmedalj i guld och Svenska Fotbollförbundets förtjänstmärke i silver för tränare. 1987 tilldelades han J/H Fotbollförbunds guldmedalj och fick 1994 Svenska Fotbollförbundets högsta utmärkelse, förtjänstmedaljen i guld som han fick motta vid förbundsmötet i Stockholm. 1995 erhöll Åke Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld.

Vid årsmötet 2006 beslutades att Åke skulle bli hedersmedlem i klubben, och befriad från medlemsavgifter. Han var mycket hedrad över utnämningen men underströk att han minsann även i fortsättningen skulle betala sina avgifter. Och så blev det också.

Så småningom ville Åke ta det lite lugnare och år 2001 avsade han sig därför alla sina officiella uppdrag i BSK, men han fanns alltid till hands för att hjälpa till och stå till förfogande. Han hade fortfarande alltid obegränsad tillgång till vårt kansli, som han ofta besökte för att hålla sig uppdaterad i klubbens arbete.

Åkes hängivenhet och hans osjälviska arbete för klubbens bästa har inspirerat många av våra ledare. Åke har gjort ett stort avtryck i klubbens historia och skapat en anda som förhoppningsvis alltid kommer att prägla Bräcke Sportklubbs verksamhet.

Åke kommer alltid att finnas hos oss.

Bräcke Sportklubb