Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Åke Rolén, Stavre, 91 år

Vår far, Åke Rolén, har avlidit i en ålder av 91 år efter en kort tids sjukdom.

Samhällsdebatt, utrikespolitik, popstjärnor i tv, internationell fotboll, längdskidor och alpint på tv. Inget var Åke främmande. Han hade alltid mycket mera koll än vi. Hans världsatlas fanns alltid nära till hands. Lägg därtill Åkes rättrådighet och känsla för social rättvisa. Han var en ödmjuk och lågmäld person, som dock kunde riva ifrån när det krävdes.

Åke föddes den 14 mars 1923 i Fugelsta, Håsjö socken. Föräldrarna var Oskar Rolén från Resele, Ångermanland och Dagmar Höglund, från Fugelsta. Åke var nummer två av fem syskon. 1924 blev Oskar bolagsarrendator på Wifsta Varfs AB ensliga hemman Byom, Nyhems socken. I den rollen ingick att ha häst, anställa huggare och ansvara för skogsdrivningarna. Åke och hans syskon fick tidigt börja arbeta på gården. Redan som 14-årig fick han köra timmer med en av faderns hästar. 1938 köpte familjen en före detta gästgivaregård i Dockmyr, dit man flyttade 1944.

Efter värnplikt på A4 och beredskapstjänst gifte han sig år 1946 med Birgit Engdahl från Dockmyr. Pappa arbetade nu som huggare. Han var en sällsynt skicklig och effektiv yrkesman och fick år 1953 anställning vid Revsunds pastorat och vi flyttade till Förberg i Revsund. År 1957 lockade SCA med anställning och byggnadstomt och familjen flyttade till Stavre. Den egna villan stod klar 1958. Pappa arbetade som huggare till 1969, sedan som maskinförare till pensioneringen 1987.

I Stavre var Åke aktiv i föreningslivet, bland annat i Bygdegårdsföreningen, där han efter några år blev ordförande. Sedan 20 års ålder var han medlem i Skogs- och flottningsarbetareförbundet, och han innehade kommunala förtroendeuppdrag för SAP under 1960- och 70-talen. Familj, fru och barn stod alltid i centrum för Åke. Härutöver var bärplockning, älgjakt och fiske hans stora intressen. När hjortrontiden närmade sig låg han i startgroparna, mest för upplevelsen. Och vi barn har fått lära oss vägen till hans "hemliga" hjortron- och fiskeställen. Vi minns också alla hans intressanta berättelser om livet i Byom och skolgången i Fugelsta. En spännande blandning av episoder om hårt arbete på gården och i skogen, men också av ljusa stunder som cykelturer till sommarens logdanser eller nattliga fisketurer längs bäckarna. Skogshuggare, gårdens pigor, släktingar från Resele och Fugelsta, bolackare och bolagstjänstemän passerade revy i hans berättelser. Allt utspelades i en tid som känns både nära och avlägsen.

Vi saknar vår käre far.

Mats och Bengt