Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Åke Widegren, Torvalla

Vår kära far, svärfar, farfar och morfar har lugnt och stilla insomnat på sitt boende i Torvalla.

Åke fick tidigt börja arbeta och hjälpa till i familjen, som med tiden utökades med sex syskon. Att cykla två mil om dagen under vintern till Järpströmmens kraftverk var ett av de första jobben. Handeln kom tidigt in i Åkes liv genom anställning på Wahlunds i Kall. Militärtjänstgöring i Stockholm, rida på hästar och vakta slottet hade han många minnen av.

Efter militären kom Åke till Handöl och sedan till Konsum i Ånn. Där träffade han sin livskamrat Elin, som var från Ånn. Dottern Monica föddes 1949 och de flyttade till Börtnan och senare till Storsjö kapell. Under tiden i de här två byarna satte Åke många avtryck, som till exempel byggande av fotbollsplan, ta hand om slakt i byarna och en del omtalade älgjakter.

1952 gick färden till Kaxås där Jörgen föddes 1953 och Pia 1958. Där kom hans kreativitet till stor nytta med bildandet av Offerdals skidklubb 1961. Klubben tog ganska snart en rad med SM-medaljer med sitt tjejstall och hade även med deltagare till OS. Åke kom ganska snart in i styrelsen för Jämtland-Härjedalens skidförbund, där han blev sekreterare. Han tog även plats i Svenska skidförbundets längdlöpningskommitté. Fotboll och Kaxås IF var även det ett stort intresse och det var alldeles speciellt att möta Kall och ta en dust med sina bröder.

Familjen flyttade 1965 till Östersund. Åke arbetade några år med foder och byggvaruförsäljning i Krokom för Konsum. Hela tiden var skidförbundet något som det lades mycket tid på. Robert Fresks blev nästa arbetsgivare, där hans specialitet blev måleri och framförallt färgbrytning. Han blev en auktoritet inom målning och hade de flesta målarmästarna i Jämtland-Härjedalen och delar av övriga Norrland som sina kunder. Åke jobbade inom måleribranschen till nästan fyllda 70 år. Han gjorde en nedtrappning genom att börja renovera och reparera målar- och spackelsprutor.

Jakt och fiske har alltid haft en stor plats i Åkes hjärta och han missade sällan möjligheten till att vara med på detta. Att stycka jaktlagets älgar var något som Åke sysslade med under hela sin jakttid. Han var även flitigt anlitad som styckare under tiden i Kaxås. Under tiden före jul så var det styckning varje kväll. Även efter att han slutat jaga så ville han ha daglig rapport om hur jakten gått.

Att ta hand om hustrun Elins barndomshem i Ånn och samla de sina där var också något som var väldigt viktigt. Ingenting har varit omöjligt för Åke. Han var en tusenkonstnär och var alltid den som ställde upp och hjälpte till vem som än behövde hjälp.

Åke skötte sin fru Elin i hemmet det sista året fram till hennes bortgång år 2000. Matlagning blev nu ett av de stora intressena och han tyckte om att samla de sina och bjuda på den älgbiff som var så omtyckt.

Åke bodde hemma med viss hjälp fram till februari 2013 då han flyttade in på kommunens boende på Skogsbruksvägen. Där trivdes han utmärkt med både boendet och personalen. En stor höjdpunkt var nu i höstas då delar av tjejstallet från Offerdals skidklubb hälsade på. Han tyckte att det var speciellt roligt att tala om för skidflickorna att han tränade på Remonthagens gymnastikhall minst en gång i veckan. Det fortsatte han med ända till kort före sin död.

Åke var väldigt nöjd med sitt liv och var väldigt intresserad av hur det gick för oss alla. Han ville gärna ha en daglig rapport.

Det är kanske först nu när man gör bokslut som man förstår hur otroligt mycket Åke hann med under sitt liv.

Åke somnade in med samtliga av sina närmaste vid sin sida som han ville.

Familjen genom Jörgen Widegren