Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Allan Svensson, Tännäs och Huddinge

Allan Svensson, Tännäs och Huddinge, har avlidit i en ålder av 72 år.

Allan föddes 1947 i Rôsj (Rolfs) i Högvålen. Farmor var Karolina Rolfsson, ursprungligen från Lillhärdal, och mormor var Judit Halvarsson, syster till Joe Hill, som kom till Högvålen som lärarinna från Gävle. Eftersom mamma Astrid var sjuklig och pappa Alfred ofta var borta på jobb var det farmor Lina och storasyster Siv som tog hand om Allan.

Första skolåren gick han i Högvålen på Sveriges högst belägna skola. Sedan blev det korrespondensrealskola i Tännäs med sista termin i Malmö, sommarkurser i Uppsala där pappa Alfred bodde och lillebror John fötts, därefter gymnasium i Avesta med sommarjobb på Avesta järnverk.

Efter gymnasiet blev det ett vikariat på Fulufjäll, militärtjänst på I5 i Östersund och åter Avesta järnverk. Det första fasta jobbet blev på bygget av Pripps i Bromma. När Grundsjödammen och Långå kraftverk skulle byggas blev det flytt till Tännäs och min mamma Gudrun, de hade träffats på bion i Tännäs, och så småningom bygge av eget hus.

I väntan på byggstart för kraftverksprojektet blev det jobb på BP i Funäsdalen och vägbygget till det blivande kraftverket, samt kurs för blivande mätningstekniker i Pålgård, Hammarstrand.

År 1971 föddes sonen Anders och 1977 dottern Kerstin.

När Grundsjöbygget kom i gång blev det utsättning på Grundsjödammen tills bygget nästan var klart och därefter Järnvägsforsens kraftverk i Ånge. Sedan blev det en tioårig period med byggverksamhet inom Tännäs Fjällstugor AB.

Allan var en hängiven mineraljägare och amatörgeolog och vidareutbildade sig bland annat i företagsekonomi och genom naturvetenskapliga kurser, bland annat på Uppsala universitet.

Allan återupptog utsättaryrket vid byggandet av det nya kraftverket vid Kvarnströmmen i Funäsdalen. Sedan blev det många byggen, oftast nybyggen/moderniseringar av vattenkraftverk, men även exempelvis järnvägstunnlar på Botniabanan och biltunnlar för Södra länken i Stockholm.

Viktigast var bygget av Uri, vattenkraftverket i Kashmir, Indien, under fyra år, där också hela familjen tidvis var på plats. ”Det bästa jag gjort i mitt liv”, sa Allan om tiden i Kashmir.

Musik var viktigt och fanns alltid nära. Andra intressen var astronomi och historia.

Efter Gudruns, min mammas, död 2005 och yrkeslivets avslutande ägnades mycket tid åt resande i världen tillsammans med sambon Margareta. Allan imponerade med sitt goda humör och positiva inställning, trots sin ALS-sjukdom, in i det sista på Stortorps äldreboende i Trångsund.

Jan