Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Anna Aspling, Östersund, 89 år

Vår älskade lilla mamma Anna Aspling är borta, plötsligt blev det alldeles tomt.

Anna föddes i Stavre, Offerdal 1924, dotter till Nils och Amalia Abrahamsson i en syskonskara på sju. Det var svåra tider, pappan Nils åkte till Amerika för att tjäna in familjens leverbröd. Familjen fick lämna hemgården och via Kläppen hamnade man i Kälom. Mamma tog hand om kor och getter som liten flicka och lärde sig att göra getmese tidigt.

Anna blev faderslös när hon var 13 år. Hon började tidigt i livet som piga och fick slita ont i barn och ungdomsåren. Anna studerade på Rösta lanthushållskola och i tjugoårsåldern började hon att arbeta som hushållerska på olika ställen i länet.

I den vevan mötte hon vår far, Kalle Aspling. De gifte sig 1953 och ett år senare föddes Ingrid. Under 1950- och 60-talen bodde familjen i Stugun, Stenungsund och Kälom. Kalle jobbade på olika kraftverk och familjen flyttade runt i landet, mamma jobbade som städerska. 1962 köpte mor och far ett litet hus i Kälom och Eva föddes året efter.

Kalle fortsatte att jobba ute i landet. I början på 70-talet flyttade hela familjen till Östersund, efter att ha bott i Dvärsätt i två år. Anna kombinerade olika städjobb med arbete inom hemtjänsten och hon fortsatte att slita ont.

Mamma var duktig på handarbete och har stickat många fina tröjor och vantar till oss genom åren, hon tyckte om att baka och lagade fantastisk husmanskost från förr. I början på 80-talet uppfylldes mammas dröm om att resa till Amerika, där hon hälsade på sin släkt.

Anna har aldrig klagat, hon har varit tacksam för det liv hon fått och levt. Hon har varit mån om oss, sina barnbarn, sina syskon och vänner.

Hennes bror Algot Nilsson som fyller 100 år nu var med i hennes tankar in i det sista. Mamma berättade ofta om sina barn och ungdomsår och vi är tacksamma för den kunskap och förståelse vi fått om en svunnen tid.

Mamma fattas oss.

Döttrarna Ingrid och Eva