Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Anna Britta Nilsson, Östersund

Anna Britta föddes i Östersund den 14 juli 1930. Där växte hon upp med sin mor Olivia och far Algot Nilsson och tillbringade sin skoltid där.

Anna Britta hade ett stort intresse för historiska händelser och gick därför vidare med högre studier i arkeologi vid Uppsala universitet.Därefter var hon amanuens vid Eskilstuna stadsmuseer. Hon deltog i en utgrävning i Norge och arbetade under årens lopp som intendent och som amanuens vid museum i Falköping och Örnsköldsvik.

1979 återvände Anna Britta till sin hemstad och anställdes som konstskribent för LT och, senare ÖP där hon även läste korrektur.

Som pensionär 1995 bodde Anna Britta i Brynje utanför Östersund. Brynje har alltid funnits för Anna Britta. Som barn besökte hon ofta moster Anna Magnusson som då ägde gården som senare Anna Britta förvärvade. Både moster Anna och modern Olivia var intresserade av vävning, hemslöjd och sin hembygds historia, det var även intressen som Anna Britta tog del av. Hon ägnade sig också mycket åt konst. Själv gjorde hon många oljemålningar av bland annat landskapet i närmiljön som återger våra olika årstider med både djup och lyster.

Anna Britta skrev under tiden 1960 fram till nutid mängder av artiklar om de bygder hon var verksam i. Hon publicerade även en hel del fotografier i sammanhanget.

Under Uppsalatiden träffade hon den man som blev far till hennes son Sven-Olov. Sven-Olov föddes i Falköping och kom sedan att växa upp i Östersund. Gården i Brynje har alltid funnits med i bilden även för honom.

Anna Britta var alltid nyfiken på att lära sig nya saker. Hon gick under årens lopp otaliga kurser i olika sorters hantverk och färdigheter, bland annat körning med häst, snickarkurser, metallbearbetning med mera.

Anna Britta intresserade sig också för skogen på alla vis. Hon gick kurser i skogsvård och huggning. Det intresset kom hon att dela med sin son. De har tillsammans tillbringat många arbetspass med vård av gårdens skog. De senaste 25 åren har både Anna Britta och Sven-Olov med tillkommande familj bott på gården i Brynje. Anna Britta har sett sina barnbarn Olivia och Sara växa upp och kunnat följa deras utveckling när de i vardagen varit med i sysslorna på gården.

Anna Britta uppskattade och värdesatte närheten till naturen samt närheten till barn och barnbarn. Att leva tre generationer på samma gård var livskvalitet för henne.

Så sammanfattar vi i korta ordalag Anna Brittas liv. Men det vi framförallt minns är den snälla, hjälpsamma och pålitliga person som hon var.

Sven-Olov och Karin med familj