Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Arne Sundin, Östersund och Krokom

Arne var en älskad äldsta son till Martin och Tora Sundin i Laxviken.

Arne skaffade redan som 13-åring sin första mekarmoped och som 14-åring flyttade han till Dille i Ås där han jobbade som dräng hos sin moster Ester och där fanns kusiner med motorintresse. Att ta körkort var inga problem och han sökte sedan till verkstadsskolan i Östersund. Han gjorde sin värnplikt som flygmekaniker på F 4.

Efter att ha arbetat på en del verkstäder fick han jobb på Saab Ana motor, först som bilmekaniker och senare som bilplåtslagare. I början på 1960-talet sökte han som FN-soldat i Gaza och tillbringade ett halvår där. Arne ägde även ett tag en caterpillar tillsammans med en kusin. De tog på sig jobb på vägbyggen. Han köpte även krockskadade bilar som renoverades och såldes.

Vid ett tillfälle besökte han ett par i Åskott som båda hade tagit körkort och ville ha en billig bil. Där fanns en 16-årig dotter, Eva, som ville lifta till Tengens, när han efter avklarad affär skulle åka mot Ås. Nu bar det sig inte bättre än att det sa klick och Eva bjöds på bio istället. Detta ledde till en livslång relation och äktenskap 1964 som skulle ha firats med ett 50-årsjubileum i slutet av augusti i år. Makarna bodde först på Frösön med dottern Karin i hyreslägenhet.

När det annonserades om villatomter på Hovområdet i Ås kunde längtan efter ett eget mekargarage realiseras. När dottern Birgitta föddes 1968 hade familjen precis hunnit flytta in i sin egenhändigt byggda villa med ett varmbonat dubbelgarage. 1973 föddes sonen Ronnie.

1976 fick Arne erbjudande om att bli delägare i Östersunds bilplåtslageri.

I början på 1980-talet påbörjades ett fritidshusbygge i Laxviken. Ett torp i Strömsund revs och byggdes sedan upp på en tomt vid Hotagssjön. Där hade Arne och Eva en idé om att bosätta sig som pensionärer.

1987 drabbades Arne av diabetes och slutade som egen företagare. Fritidstorpet i Laxviken såldes också. Arne fick jobb på Nylunds Jord och skog som reparatör och senare hos Firma Kjell Jonsson i Optand.

Ett arv i form av ett skogsskifte i Laxviken gjorde att han ägnade början av 1990-talet åt att avverka och nyplantera skiftet som sedan såldes.

Att skjutsa barnens flyttlass runt om till utbildningar och jobb gjorde Arne med glädje som den erfarna bilförare han var. Kanske drömde han sig tillbaka till sin tid som rallyförare också.

1995 kunde Arne och Eva gemensamt förverkliga en dröm i och med att de förvärvade två torp med tillhörande skogsfastighet i Tängtorpet, Ås. Huset på Hovvägen där de bott i 27 år såldes. Arne påbörjade omgående en renovering av det ena torpets om inreddes varsamt som ett galleri med tillhörande kafé som startade sommaren 1999.

För den byggnaden erhöll de Heimbygdas byggnadsvårdspris 2001. När Eva kommit igång med sin galleriverksamhet övergick Arne till att gallra och avverka de skogskiften som hörde till torpen. Han var även en flitig bärplockare.

1998 kom första barnbarnet Sara som fick en särskild plats i morfars hjärta och de hade många fikastunder framför brasan i Tängtorpet. Inom några år föddes till Arnes glädje även pojkarna Casper och Sam.

2003 drabbades Arne ånyo av sjukdom. Galleri- och kaféverksamheten avvecklades och 2011 såldes det älskade Galleri Tängtorpet.

Arne drabbades av en demenssjukdom och från mars 2012 vistades han på Blomstergården i Krokom där han 13 juli i år avled. En omtänksam make, far, morfar och storebror fattas oss.

Familjen genom Eva