Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Asta Bellman, Östersund

Asta, född Persson, växte upp i Bölåsen, Oviken, med fyra syskon.

Annons

Hon gick sex år på Bölåsens skola och började 1954 på NKI Realskola i Myrviken. 1957 åkte hon till Stockholm och tog realexamen.

Första jobbet var på mejerihandeln i Myrviken.

1958 träffade Asta Haldo Bellman på dans och när Asta fick jobb på Kärnbutiken i Östersund flyttade de tillsammans och hyrde en lägenhet på Frösön.

Asta och Haldo hade en folkabuss som de åkte ut och campade med. De tyckte om att vara ute i naturen sommar som vinter.

Asta skolade om sig till kontorist och fick jobb på Frösö köping.

Asta och Haldo gifte sig i Frösö kyrka den 7 november 1965 och köpte ett radhus på Roddarvägen i Lugnvik, när det var nybyggt 1966.

1969 kom dottern Gerd och 1973 kom dottern Emma.

Asta gillade att handarbeta och lärde oss tjejer att sy, sticka och virka med olika framgång.

Vi reste en hel del, på bilsemester till släkt och vänner och med båten Stadsforsen med tändkulemotor i Storsjön. Vi var mycket i stugan Bellmansro i Höglekardalen, somrar och vintrar. På äldre dar reste mamma och pappa utomlands när de kunde, då mådde Asta bra med sin svåra astma. Trots den så gillade hon att röra på sig, med gympa och promenader.

Asta fortsatte som kontorist på Östersunds kommun till sin pension och var med i flera föreningar och satt med i styrelser.

2013 blev hon änka och bodde kvar på Roddarvägen till 2017, då hon inte orkade med det stora radhuset. Asta flyttade då till en lägenhet på Ljungen och där trivdes hon.

När orken tröt och astman blev för jobbig läste mamma mycket.

Asta har lämnat oss barn med familjer i stor saknad. Vi kommer minnas henne som liten och go´ och busig mamma och mormor.

Döttrarna Emma och Gerd