Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Astrid Jonsson, Brunflo

Vår älskade mamma, Astrid Jonsson, har efter en lång tids sjukdom avlidit i en ålder av 82 år.

Hon var född Nilsson, och växte upp i Lorås, som äldsta syster av två. Mammas barndom kom att handla om många måsten, mycket arbete och ansvar på grund av att deras mor var mycket sjuklig i reumatism och gick bort alldeles för tidigt.

Efter skolgång till och med årskurs sju, arbetade mamma en tid i livsmedelsbutiken i Lorås och sedan på Konsum i Hammerdal. Det var även i Hammerdal som mamma träffade Einar Jonsson, som kom att bli hennes man och vår pappa. I september 1956 gifte de sig i Hammerdal och 1957 föddes Kurt och 1958 föddes Ulla. Omsorgen om familjen var för dem det viktigaste och de arbetade målmedvetet för att skapa bättre levnadsförhållanden.

Astrid var yrkesverksam på AV-Media under större delen av sitt arbetsliv, där hon var en mycket kunnig och omtyckt medarbetare.

Barndomshemmet i Lorås köptes så småningom ut och det blev för våra föräldrar en oas i deras tillvaro. Där kunde de koppla av, men samtidigt odla småskaligt, vilket var ett av mammas stora intressen. Med tiden utökades intresset och det planterades många träd och bärbuskar som ramade in gården fint och det blev mycket sylta och safta.

Mamma var alltid noga med att det skulle vara rent och fint. Maten som serverades skulle vara hemlagad, hon sydde, broderade och stickade mycket sockor, vantar, tröjor, dräkter med mera. även Ullas bröllopsklänning sydde hon. Mamma var otroligt duktig på handarbeten och det höll hon på med ända tills hennes sjukdom (Alzheimers) satte stopp för det.

Vi anhöriga visste att hon var drabbad av sjukdomen, men det var egentligen inte förrän hennes älskade make Einar gick bort för drygt två år sedan, som vi förstod hur allvarligt drabbad hon var. Det visade sig att hon inte kunde klara sig i hemmet utan Einar och det gjorde då att vi fick söka plats på ett boende för mamma och det blev Löjtnantsgården i Brunflo. Trots bästa omvårdnad från personalen så blev det aldrig ett ”hem” för mamma och hon letade efter sin Einar varje dag. Men nu har pappa och mamma återförenats och lämnat oss för gott.

Astrid lämnar ett stort tomrum efter sig och kommer alltid att finnas i våra hjärtan, hos oss barn, barnbarn, övrig släkt och vänner.

Ulla Stenlund och Kurt Jonsson