Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Bert Eriksson, Bollnäs

Beskedet har nått oss att Bert Otto Eriksson gått bort, den 7 juli. ”Acka" eller "Kabbi” kunde vi säga om skridskoeleganten och idrottskamraten från Lutherska bönhuset och Svegsgatan 23 A, samt pojklaget Tigern.

Med sin skridskoåkning och Spapshjälm färgade han ishockeyn i Sveg från dess etablering i mitten av 1950-talet tills han flyttade till Katrineholm för utbildning. Sommartid gällde fotboll i Svegs IK där han med spänst och snabbhet som en panter mest hade roll som målvakt.

Acka gick ut Samrealskolan i Sveg 1959 och efter utsättarkurs i Hammarstrand fick han anställning som utsättare hos Vägförvaltningen i Z-län, byggnadsavdelningen södra distriktet. Han sökte 1966 till Katrineholms Tekniska skola och tog där examen som ingenjör inom väg- och vatten.

Tidigt 50-tal i pojkåren, innan hockeyn, tränade vi grabbar på Köpingens isbana belägen där nuvarande tennisbanan finns. Vi spelade en del men Acka var hängiven skridskoåkningen och kunde bestämma sig för att åka femtio varv höger och sedan femtio varv vänster som avslutning. Och tempot var högt. Baklängesåkning? För Acka gällde bara framåt!

Här lades grunden och han var en av de tre juniorer, med Antero Jonasson och Mats Widén, som blev historiska 1958 när de som första spelare från landskapet representerade länet i ishockey. Det var mot Medelpad i Ånge i Expressen cup som året efter blev TV-pucken. Hockeyspelandet fortsatte i Katrineholms AIK i division II.

Han deltog även i skolans lag i landsomfattande skolbandyturneringen Kronprinsens pokal, som Katrineholms Tekniska skola vann tre år i rad i mitten av 60-talet. I bandyn gavs ytterligare utrymme åt Ackas bländande skridskoåkning och han hade en dominerande roll i laget.

Efter skolan, i samband med flytt 1969 till Bollnäs och anställning hos Bollnäs kommun, lade han skridskorna på hyllan.

Det var med sorg vi tog emot beskedet om Ackas bortgång och vi minns honom som den stora och levande personligheten.

Idrottskamraterna

genom Lullen Hoflin, Mats Widén och Göran Westerberg