Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Bert Levin, Stockholm

Bert Levin, Stockholm har avlidit, 75 år gammal. Hans närmaste är hustrun Lena Hammarberg Levin och barnen Paul och Anna med familjer.

Bert Levin växte upp i Östersund. Han blev jur. kand. i Uppsala och ordförande i Liberala studentförbundet. Arbetade sedan som kanslichef vid Folkpartiets riksdagsgrupp och som ledarskribent på DN. 1976-82 var han statssekreterare vid utbildningsdepartementet. Bert, som hade ett brinnande intresse för jazzmusik, såg till att anslagen ökade till denna kulturform. Jazzklubben Fasching var nära nedläggning men överlevde. Senare inrättade han med privata medel en stiftelse som delar ut stipendier till jazzmusiker. Bert var under åren 1981-84 ordförande för Svenska filminstitutet.

Efter kanslihuset blev han konsult vid M-gruppen. Pysslingen - det första privata förskolebolaget - startades med Bert bland de tongivande. Tanken var att visa att samhällsfinansierad vård och omsorg kan drivas i privat regi med god kvalitet och effektivitet. Det var en epokgörande insats.

Därefter följde VD-jobb inom Securitas och SIFO. Under 90-talet var han åter konsult och utvecklade bland annat idéer om hur hälso- och sjukvården kunde organiseras och styras.

Bert var en duktig squash- och tennisspelare. Att pappan drev sportaffär i Östersund gjorde också att skidåkning blev naturligt. Under en skidtur 2006, vid Hellasgården, inträffade olyckan. Bert skadade ryggmärgen och blev rullstolsburen. Fler sjukdomar tillstötte som negativt påverkade hans hälsa. Aldrig klagade Bert över sitt öde. Lenas omsorg och vård av Bert är värd all beundran

De hade ofta generösa bjudningar med god mat och dryck. Jag är bra på att diska, sa Bert. Ibland tog han på sig rollen som äktenskapsmäklare vilket ledde till flera varaktiga nya relationer. Villan i Fayance, i Provence, och huset i Eke, på Gotland, blev träffpunkter för både politiska diskussioner och glädjefulla möten med vänner. Här kunde han ofta ses sittande brunbränd i gassande sol läsande Le Monde eller NY Herald Tribune.

Nyårsaftnarna i Södertorn i Stockholm avslutades med de stora fyrverkerierna som sände signaler mot stjärnhimlen. Inom oss är och förblir Bert en stjärna.

Vännerna

Stig von Bahr Robert Bildt Jan Carlsson Göran Rådö